“Zigeuners mogen niet blijven in Overpelt”

Foto: Dick Demey

“Zigeuners mogen niet blijven in Overpelt”

Print
Overpelt -

De zigeuners die eerder weg moesten uit Landen zijn neergestreken in Overpelt. Het is niet de eerste keer dat het bedrijventerrein Nolimpark bezet wordt door zigeuners, maar doorheen de jaren heeft burgemeester Jaak Fransen een oplossing gevonden die voor iedereen het best is: “ook voor de belastingbetalende Overpeltenaren.”

“Laat ons duidelijk zijn: de zigeuners mogen niet blijven in Overpelt. Ze zijn zonder enige toestemming in Overpelt neergestreken. Wat nu? Muziek is geen goede oplossing, zo zagen we al in Landen. Naar de rechtbank gaan? Zo’n procedure kost ons misschien wel tienduizend euro’s, het duurt een week vooraleer je een bevelschrift hebt, en dan moet je nog de medewerking van de zigeuners zelf hebben natuurlijk. Wij hebben ervoor gekozen om die kosten niet te maken en onze tijd daar niet aan te verspillen”, steekt burgemeester Jaak Fransen van wal.

“We zijn naar daar gegaan en hebben hen gezegd dat ze tegen zondag zeker weg moeten zijn en dat we niet tolereren dat ze op ons bedrijventerrein staan. Het is dus zeker geen gedoogbeleid, maar we zoeken wel een menselijke oplossing. De technische dienst is ook al afspraken gaan maken omtrent het afval van de zigeuners, zodat we zeker zijn dat we als stad daar niet voor moeten opdraaien. Toen hebben de zigeuners zelf al aangegeven dat ze niet tot zondag op het terrein zullen blijven staan. De politie heeft voor de zekerheid ook alle nummerplaten genoteerd. Ze weten ze dus te vinden, moest er iets misgaan.”

Fransen heeft doorheen de jaren altijd dergelijk beleid gevoerd naar doortrekkende zigeuners toe. “Omdat dat de meest menselijke aanpak is volgens ons. De afgelopen jaren heeft die aanpak altijd goed gewerkt. Maar als het ooit echt te veel wordt, kunnen we er nog altijd een gracht rond trekken zodat ze het terrein niet meer op kunnen.”

.

Nu in het nieuws