Ook Kristoff legt Sagan in de luren in de Tour

Foto: Photo News

Ook Kristoff legt Sagan in de luren in de Tour

Print
Alexander Kristoff heeft de twaalfde etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Noor was na 185,5km tussen Bourg-en-Bresse en Saint-Etienne de beste in de verwachte massapsurt.

Tour de France op Sportwereld.be

De vlucht van de dag werd al vroeg gevormd. Sebastian Langeveld (Garmin-Sharp) was de aanstoker en ging al na twee kilometer op pad. De Nederlander kreeg Grégory Rast (Trek), Simon Clarke (Orica-Greenedge), Florian Vachon (Bretagne-Seche Environnement) en David De la Cruz (Netapp-Endura) mee. De vijf kregen aanvankelijk geen vrijgeleide en moesten vechten voor een halve minuut. Na meer dan 30km hadden de vluchters echter toch zo'n drie minuten bij elkaar gefietst. Hun maximumvoorsprong was dik vijf minuten.

De la Cruz viel voorin letterlijk weg. Hij ging samen met Langeveld tegen de vlakte en moest opgeven met pijn aan de schouder. Langeveld kon snel weer aansluiten bij de andere vluchters. Ondertussen knabbelde het peloton, onder leiding van Europcar en Giant-Shimano, aan de voorsprong. Marcel Kittel toonde zijn goede benen door de tussenspurt in het peloton te winnen, goed voor tien punten. Groene trui Peter Sagan liet begaan en pakte vijf punten.

Op de Col des Brosses moesten Rast en Vachon lossen waardoor enkel Clarke en Langeveld overbleven. Ondertussen zakte de voorsprong onder de twee minuten. Clarke ging er op de Cöte de Grammond, de laatste helling van de dag, alleen van door. Cyril Gautier en Perrig Quemeneur van Europcar zetten een koppeltijdrit in en haalden vlak na de top Clarke bij. De mannen van Garmin-Sharp sleurden aan de kop van het peloton voor John Degenkolb (Kittel was gelost) en op vijf kilometer van de streep was het verhaal van de vluchters uit.

Tony Gallopin liet het peloton varen en gaf daarmee zijn vijfde plek in de stand op. Op iets meer dan drie kilometer ging André Greipel tegen de vlakte, samen met onder andere Sylvain Chavanel. Tony Martin trok de trein van Omega Pharma - Quick Step maar Matteo Trentin was deze keer niet sterk genoeg. Degenkolb kreeg een kwak en verloor teveel ruimte. Alexander Kristoff kwam uiteindelijk als sterkste uit het pak en hield Peter Sagan af, die alweer als tweede eindigde.

Top 10:

1. Alexander Kristoff (Noo/KAT) de 185.5km in 4u32:11 (gem: 40,891556 km/u)
2. Peter Sagan (Slk/CAN) op 0:00
3. Arnaud Démare (Fra/FDJ)
4. Michael Albasini (Zwi/OGE) 
5. Ramunas Navardauskas (Lit/GRS) 
6. Matteo Trentin (Ita/OPQ)
7. Daniele Bennati (Ita/TCS) 
8. Bryan Coquard (Fra/EUC)
9. Daniel Oss (Ita/BMC)
10. Samuel Dumoulin (Fra/ALM)

Bekijk de volledige uitslag

Bekijk het volledige klassement

Meer sportnieuws