Onenigheid tussen N-VA en CD&V in laatste rechte lijn

CD&V-onderhandelaars Kris Peeters, Jo Vandeurzen, Joke Schauvliege en Hilde Crevits Foto: BELGA

Onenigheid tussen N-VA en CD&V in laatste rechte lijn

Print

Er zit een kink in de kabel tussen N-VA en CD&V bij de onderhandelingen voor een nieuwe Vlaamse regering. Een geplande vergadering op het kabinet van Vlaams minister Joke Schauvliege werd donderdagochtend op het laatste moment uitgesteld. Er is sprake van een “blokkage”.

N-VA verwijt CD&V terug te komen op eerder gemaakte afspraken. CD&V zou het dan weer moeilijk hebben met bepaalde begrotingsvoorstellen en voorgestelde besparingen uit N-VA-hoek. Een van de knelpunten daarbij is het geld voor de ondersteuning van personen met een handicap.

Horten en stoten

De Vlaamse formatie blijft met opmerkelijke horten en stoten verlopen. Gisteren/woensdag nog zeiden delegatieleiders Geert Bourgeois (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) dat er “gestaag” werd voortgewerkt. Peeters sprak daarbij ook van een “versnelling” in de onderhandelingen.

Maar vandaag/donderdag blijkt er toch behoorlijk wat zand in de machine te zitten. Officieel werd de vergadering om 10 uur uitgesteld “om budgettair een en ander uit te klaren”. Sommige bronnen spreken van een “blokkage”. Bij CD&V is er onder meer ongenoegen over het standpunt van N-VA over de provincies en over de financiering van de ondersteuning voor personen met een handicap. “De noden in die sector zijn bijzonder groot. Het is een kwestie van prioriteiten kiezen”, zo is te horen. De kloof in de standpunten zou in ieder geval nog bijzonder groot zijn.

Blokkage

Uit N-VA-hoek is dan weer te horen dat CD&V terugkomt op eerder genomen beslissingen. “Gisteren was er geen vuiltje aan de lucht en communiceerde CD&V dat de gesprekken zeer constructief waren en er vandaag gewoon doorgewerkt zou worden. Nu plots blokkeert men alles”, klinkt het. “Het is ook erg spijtig dat men inhoudelijke redenen verzint die kant noch wal raken”, luidt het nog in N-VA-kringen.

Of de onderhandelaars donderdag nog opnieuw aan tafel gaan zitten, lijkt onzeker. Mogelijk moeten de plooien eerst gladgestreken worden via bilaterales tussen delegatieleiders Bourgeois en Peeters.

.

Nu in het nieuws