BBC wil 415 banen schrappen op nieuwsdienst

Print

De Britse openbare omroep BBC gaat in de komende twee jaar 415 banen schrappen op zijn nieuwsdienst. Netto zouden er wel maar 220 banen verdwijnen, want de directie wil ook 195 nieuwe arbeidsplaatsen creëren. Dat heeft directeur James Harding donderdag bekendgemaakt.

De omroep wil met de operatie 48 miljoen pond (ongeveer 60 miljoen euro) besparen. Dat was nodig omdat de regering in 2010 bij een besparingsronde besliste om de vergoeding aan de BBC voor zes jaar te bevriezen. In 2011 kondigde de omroep al aan 2.000 arbeidsplaatsen te schrappen.

Bij de BBC-nieuwsdienst werken ongeveer 8.400 mensen, van wie ongeveer 5.000 journalisten verspreid over het Verenigd Koninkrijk en de wereld. De directie wil de nieuwsdienst grondig herschikken en van de BBC een voorloper maken in het digitale tijdperk.

Al voor de aankondiging heerste er sociale onrust op de redactievloer, want drie vakbonden kondigden een 12 uur durende staking aan op 23 juli. Ze eisen een aanvaardbare loonsverhoging en een loonplafond voor de topmanagers bij de omroep. Later deze week zullen directie en vakbonden daarover nog samenzitten.

.

Nu in het nieuws