© Mia Uydens

Bertha bindt schoven voor kerststal

71 is ze, maar Bertha Verheyen wil voor geen geld het korenpikken missen. Elk jaar oogsten de Vrienden van de Kerststal en de Sint- Sebastiaansgilde het stro dat moet dienen voor de kerststallen van Merksplas, Zondereigen en Turnhout.

GVN

“Nu zijn we hier met een hele groep. Dan valt dit werk wel mee. Maar vroeger werkten we zo’n akker met twee of drie mensen af”, zegt Bertha. “Dat was hard labeur. Zo’n schoven maken, kan niet iedereen. Je moet er een slag van hebben om ze te kunnen binden. Ik doe dit al van kindsaf. Dat verleer je niet meer.”

Het spektakel in de Kweekstraat, achter de landloperskapel, trekt veel volk. Bij een kop koffie halen mensen uit de buurt herinneringen op aan de tijd dat iedereen moest helpen bij het korenpikken. Een werk dat in de warmste tijd van het jaar moest worden uitgevoerd. Die traditie houden de vrijwilligers in Merksplas in ere.

Nadat de korenbussels gedroogd zijn, worden ze ingeschuurd. “De gatten moeten allemaal recht zijn”, legt Bertha uit. “Met het koren worden de daken van drie kerststallen gemaakt. De mensen van Zondereigen komen hier ook helpen. Die van Turnhout niet. Die laten het werk doen. Die van ’t stad, zeker?” Bertha bukt zich nog eens om een schoof te binden. De oogst lijkt goed. “Als er koren over is, gaat mogelijk een deel van de oogst naar Brussel. Ook voor de kerststal.”

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio