Cipiers staken met de moed der wanhoop

Foto: Mia Uydens

Cipiers staken met de moed der wanhoop

Print
Merksplas - Ruim drie dagen blijft het bewakend personeel van Merksplas aan de poort van de gevangenis staan. Volgende week volgen nog prikacties en werkonderbrekingen. De cipiers willen niet buigen voor het personeelsbestand is aangevuld.

Stakingen van het gevangenispersoneel, we kijken er nauwelijks nog van op. Toch is het in Merksplas al vier jaar geleden dat het bewakend personeel het werk nog eens heeft neergelegd. Maar nu zat het de cipiers erg hoog. De voorbije drie jaar spaarden de 410 werknemers er zo’n 12.000 vakantie- en rustdagen op, die ze niet kunnen opnemen. 

“Ik heb vorig jaar negen dagen vakantie kunnen nemen”, klaagt een van de cipiers. “Er zijn te weinig bewakers om ons te kunnen vervangen. Eigenlijk zouden we onze kinderen moeten meenemen naar het stakingspiket. Dan zien we ze nog eens.” 

De stakingsbereidheid is groot. “Normaal regent het ziekenbriefjes wanneer een staking uitbreekt, zodat collega’s geen loonverlies lijden”, zegt vakbondsafgevaardigde Tom Tax (ACV-Openbare Diensten). “Maar nu heeft niemand zich ziek gemeld. Het zit de werknemers heel hoog. Op de ersoneelsvergadering waren 150 mensen. Iedereen stemde in met een langere staking.” 

Lees meer in uw krant

 

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio