© Mia Uydens

Cipiers staken met de moed der wanhoop

Ruim drie dagen blijft het bewakend personeel van Merksplas aan de poort van de gevangenis staan. Volgende week volgen nog prikacties en werkonderbrekingen. De cipiers willen niet buigen voor het personeelsbestand is aangevuld.

Stakingen van het gevangenispersoneel, we kijken er nauwelijks nog van op. Toch is het in Merksplas al vier jaar geleden dat het bewakend personeel het werk nog eens heeft neergelegd. Maar nu zat het de cipiers erg hoog. De voorbije drie jaar spaarden de 410 werknemers er zo’n 12.000 vakantie- en rustdagen op, die ze niet kunnen opnemen.

“Ik heb vorig jaar negen dagen vakantie kunnen nemen”, klaagt een van de cipiers. “Er zijn te weinig bewakers om ons te kunnen vervangen. Eigenlijk zouden we onze kinderen moeten meenemen naar het stakingspiket. Dan zien we ze nog eens.”

De stakingsbereidheid is groot. “Normaal regent het ziekenbriefjes wanneer een staking uitbreekt, zodat collega’s geen loonverlies lijden”, zegt vakbondsafgevaardigde Tom Tax (ACV-Openbare Diensten). “Maar nu heeft niemand zich ziek gemeld. Het zit de werknemers heel hoog. Op de ersoneelsvergadering waren 150 mensen. Iedereen stemde in met een langere staking.”

Lees meer in uw krant

Personeelstekort leidt tot driedaagse staking in gevangenis van Merksplas

Het personeel van de gevangenis in Merksplas legt van woensdagochtend 6.00 uur tot zaterdagochtend 6.00 het werk neer. Dat melden de vakbonden ACOD en ACV. “Aanleiding is een serieus personeelstekort van goed vijftien mensen”, klinkt het.

Volgens ACV-secretaris Luc Neirynck zijn er al een hele tijd onderhandelingen, maar zit alles geblokkeerd. “Er zijn nieuwe werkposten gecreëerd om aan nieuwe behoeften te voldoen, maar zonder dat er extra personeel komt. Dan wordt een grens overschreden. De verlofachterstand loopt op tot ongeveer 80 dagen per persoon”, vervolgt de secretaris. “Dat is enorm, en bovendien kunnen de mensen geen verlof opnemen.”

Volgens Neirynck moet er een signaal vanuit nationale hoek komen: “De oplossingen liggen niet voor het rapen. Nationaal zijn er moeilijkheden om te werven. Intussen is de druk niet meer te houden.”

“Ondanks de belofte van de minister is er toch een besparing van 4 procent bij het personeel, wat ze altijd ontkende - tot de verkiezingen voorbij waren”, besluit Neirynck.

De politie zal volgens de ACV’er ingeschakeld worden om de bewaking van de gevangenen over te nemen.

(belga)

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio