© AZ Imelda

© AZ Imelda

1/2

Imeldaziekenhuis koopt operatierobot van twee miljoen

Het Imeldaziekenhuis in Bonheiden investeert twee miljoen euro in het nieuwste type operatierobot. Vanaf september gaan urologen ermee aan de slag voor prostaatoperaties.

Het ziekenhuis in Bonheiden is het eerste in Vlaanderen dat een ‘Da Vinci Xi’ koopt. De robot maakt het mogelijk om te opereren met microprecisie. “Het is een op afstand bestuurbare operatierobot die zeer nauwkeurig werkt. Een operatie ermee is een kijkoperatie waarbij de camera en drie instrumenten door één chirurg worden bediend. De robot neemt zelf geen beslissingen en voert dus geen zelfstandige handelingen uit”, zegt dokter Hendrik Plancke, uroloog in het ziekenhuis.

Robotchirurgie biedt volgens het ziekenhuis veel voordelen voor de patiënt. Omdat er maar kleine gaatjes worden gemaakt, heeft hij minder pijn en zijn de littekens beperkt. “Met deze operaties is de hoeveelheid bloedverlies veelal zeer beperkt, waardoor er minder nood is aan bloedtransfusies. In vergelijking met een klassieke operatie is het herstel over het algemeen sneller”, vertelt de arts.

De urologen van het Imeldaziekenhuis gebruiken robotchirurgie al sinds 2010. Zij voerden die ingrepen dan uit in het AZ Sint-Blasius in Dendermonde. In eerste instantie zullen zij vooral de robot gebruiken. Zowel voor gynaecologische als voor abdominale heelkunde, cardiochirurgie als voor neus-keel-oorheelkunde groeien de indicaties voor het gebruik.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio