© W&F

Jan Vlemincktoren krijgt tweede leven

Wijnegem zoekt een (privé)partner om de zestiendeeeuwse Jan Vlemincktoren in het gemeentepark te helpen restaureren en er een nieuwe bestemming aan te geven. Kandidaten moeten er wel rekening mee houden dat het om een beschermd gebouw gaat.

De Jan Vlemincktoren is een begrip in Wijnegem. De toren werd genoemd naar Jan Vleminck, de bekende dichter die vroeger in het kasteel woonde. Het waterslot is inmiddels afgebroken, maar de beschermde toren die gebouwd werd in 1536 staat er nog steeds, al bevindt die zich al vele jaren in slechte toestand.

De niet-beschermde stalling vlakbij werd al gerestaureerd door tuincenter Avant Garden, dat er zijn kantoren heeft ingericht. Vanuit de Wommelgemsteenweg werd een nieuwe toegangsweg naar de site aangelegd.

Nu wil de gemeente Wijnegem, als eigenaar van het gemeentepark met zijn gebouwen, een duurzame oplossing vinden voor de Jan Vlemincktoren. Om de kosten binnen de perken te houden, is het gemeentebestuur op zoek naar een (privé-)partner. Die moet bereid zijn om als instap twintig procent van de restauratiekosten voor zijn rekening te nemen, de omgeving aan te leggen, in een duurzame uitbating of andere invulling te investeren, en een jaarlijkse huurprijs te betalen.

Lees meer in uw krantMeer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio