© SVdE

Kringwinkel zonder geld heeft succes

In de Karel Candaelstraat in de wijk Rozemaai kunnen mensen gratis bruikbare spullen meenemen die Freddy Dehennin heeft opgeslagen in een garagebox. In ruil verwacht hij dat ze zelf iets achterlaten. De box is enkele dagen per week open.

Peter Simoens

“Een kringwinkel zonder geld”, noemt Dehennin zijn initiatief, dat de naam wisselbox kreeg. Hij startte er op 1 maart mee in de Karel Candaelstraat 6 met als doel sluikstorten tegen te gaan. En dat werkt, stelt hij vast. “Vroeger moest de stad bijna dagelijks langskomen in de buurt, nu nog eenmaal om de veertien dagen”, zegt Dehennin. Wat hem vroeger opviel, was dat er ook zaken werden weggegooid die nog in de verpakking zaten, zoals een cd-brander bijvoorbeeld.

Zijn initiatief doet denken aan de geefkasten, maar het concept is anders. Dehennin slaat alle goederen op in een aparte garagebox en heeft een tweede box die kan gebruikt worden als er te veel materiaal in voorraad is. “Woonhaven stelt beide boxen gratis ter beschikking”, zegt Dehennin.

Hij werkt met vaste openingstijden.

Zijn wisselbox met rolluik is open op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag, telkens van 14 tot 17 uur, behalve op feestdagen.

INFO: de.wissel.box@gmail.com

Lees meer in donderdagkrant van Gazet van Antwerpen - Antwerpen Stad

Nu in het nieuws