Al 227 doden en 1.685 gewonden in Gazastrook

Print

Gisteren werden de vier Palestijnse jongens die op het strand werden gedood meteen begraven. Foto: Photo News

Het aantal gedode Palestijnen in de Gazastrook is op de tiende dag van het Israëlische offensief naar 227 gestegen. Volgens de woordvoerder van de lokale hulpdiensten zijn ook 1.685 mensen gewond geraakt. Aan Israëlische zijde viel één dode bij een aanval met mortieren uit de Gazastrook.

Beide strijdende partijen stemden eerder al in met een tijdelijk staakt-het-vuren, dat donderdag om 10.00 uur plaatselijke tijd (9.00 uur Belgische tijd) ingaat en vijf uur duurt. Die tijdelijke wapenstilstand is bedoeld ‘voor humanitaire redenen’, zodat burgers levensmiddelen en hulpgoederen kunnen inslaan.

Israël zei ‘met kracht’ te reageren als de Palestijnse islamitische beweging Hamas tijdens het staakt-het-vuren opnieuw raketten afvuurt. Dinsdag nog aanvaardde Israël eenzijdig een door Egypte voorgestelde wapenstilstand. Hamas verwierp die als een ‘grap’.

Evacuatie

Tijdens de nacht bleef het Israëlische leger (IDF) de Gazastrook bestoken, terwijl ook het Israëlisch grondgebied doelwit was van raketvuur. Volgens het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, UNRWA, hebben 22.000 mensen uit de Gazastrook onderkomen gezocht in scholen die door UNRWA geleid worden. Israël had de bevolking al opgeroepen om grote gebieden in de Gazastrook te evacueren ‘voor hun veiligheid’.

Woensdag zijn nog vier kinderen van 9 tot 11 jaar oud omgekomen bij een Israëlische aanval, toen ze op het strand van Gaza speelden. Ook raakten tien andere mensen gewond. Het Israëlische leger zei dat de aanval bedoeld was op Hamas-militanten en zei het ‘tragische resultaat’ te onderzoeken.

Het IDF onderschept het merendeel van de raketten die op het grondgebied worden afgevuurd. Tot nog toe is één Israeli omgekomen en zijn negen anderen door raketten gewond geraakt, volgens cijfers van eerste hulpverleners. Het Israëlische kabinet gaf woensdagavond de toestemming om nog eens 8.000 reservisten op te roepen, bovenop de al 42.000 opgeroepen reservesoldaten, zou het tot een grondoffensief komen.

.

Nu in het nieuws