Provincies laatste obstakel voor Vlaams regeerakkoord

Foto: BELGA

Provincies laatste obstakel voor Vlaams regeerakkoord

Print

N-VA en CD&V leggen mogelijk vandaag al de laatste hand aan hun Vlaams regeerakkoord.

Maar dan moeten ze het wel eens worden over de hervorming van de provincies.

Het binnenlands bestuur met daarin de hervorming van de provincies, is al langer een belangrijk discussiepunt tussen N-VA en CD&V. De N-VA heeft nu een finaal voorstel gedaan, waar CD&V vandaag op zal reageren. Komt het ook hierover tot een akkoord, dan staat de twee partijen niets meer in de weg om hun Vlaamse formatiegesprekken af te ronden.

Dat het nu opschiet, komt omdat N-VA en CD&V hun lot aan elkaar verbonden hebben voor zowel de Vlaamse als de federale regeringsvorming. Dat was voor de CD&V een voorwaarde om de Vlaamse onderhandelingen af te ronden.

Als dat gebeurd is, kan ook federaal informateur Charles Michel (MR) een nieuwe stap zetten en een federale coalitieformule voorstellen. Waarschijnlijk de ‘kamikaze’ met N-VA, CD&V en de liberale partijen MR en Open Vld.

Volgens goede bronnen zou vooral CD&V aandringen op een snelle Vlaamse formatie om te vermijden dat Open Vld alsnog een poging zou doen om in te breken in de Vlaamse regering. Open Vld zegt dat ze alleen wil besturen als ze wordt gevraagd voor de beide niveaus. “En dat blijft zo”, zegt een liberale topper.

Lees meer in Gazet van Antwerpen.

.

Nu in het nieuws