Geen akkoord over Europese topbenoemingen

Foto: AFP

Geen akkoord over Europese topbenoemingen

Print

Omstreeks halfeen woensdagnacht hebben de Europese leiders hun top beëindigd zonder een akkoord over de in te vullen topfuncties. Dat werd uit verschillende bronnen vernomen.

Voorzitter Herman Van Rompuy had de vergadering van de Europese Raad precies georganiseerd om de zomervakantie in te gaan met een ‘deal’ over het benoemingspakket. Er moet een nieuwe Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid gevonden worden, een opvolger voor Van Rompuy en een nieuwe voorzitter van de Eurogroep. Ook over de zware portefeuilles in de Europese Commissie wordt onderhandeld.

Nu er geen akkoord is, gaan de onderhandelingen achter de schermen verder en moet een nieuwe top worden georganiseerd. Wanneer die zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk.

Nieuwe datum

Diplomaten schuiven intussen de data naar voren waarop de volgende top kan worden georganiseerd. 29 augustus zou een optie zijn, maar dan krijgt Jean-Claude Juncker wel heel veel ruimte om eigenhandig zijn Commissie in te vullen, luidt het. Een top middenin de zomervakantie lijkt evenmin een goed idee, terwijl 23 juli of eind juli te vroeg zou kunnen vallen. ‘Als er een blokkering is, is enig masseerwerk toch wel noodzakelijk’, klinkt het.

Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz, die zoals gewoonlijk de vergadering mocht toespreken, waarschuwde dat de Commissie-Juncker op zijn minst voor een derde uit vrouwen moet bestaan. Anders zal het Parlement geen groen licht geven aan de Commissie, waarschuwde hij.

.

Nu in het nieuws