Een Israëlische tank wacht aan de grens met Gaza.© Reuters

© ap

Rook boven Gaza na een Israëlisch bombardement© AFP

1/3

Raketten uit Gaza verbreken staakt-het-vuren

Volgens het Israëlisch leger werden drie mortiergranaten afgevuurd vanuit Gaza, ondanks het tijdelijk staakt-het-vuren. Dat vijf uur durend beleg werd vanaf acht uur Belgische tijd ingesteld op vraag van de VN om humanitaire hulp in Gaza mogelijk te maken. Burgers kunnen zo levensmiddelen en hulpgoederen inslaan.

Het Israëlisch leker maakt melding van drie mortiergranate die vanuit Gaza zijn afgeschoten op het zuiden van Israël. Die zouden ingeslagen zijn in Eshkol.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Israël waarschuwde eerder ‘met kracht’ te zullen reageren als de Palestijnse islamitische beweging Hamas tijdens het staakt-het-vuren opnieuw raketten afvuurt. Dinsdag nog aanvaardde Israël eenzijdig een door Egypte voorgestelde wapenstilstand. Hamas verwierp die als een ‘grap’.

Rijen voor voedsel

Volgens correspondenten van BBC staan Gazanen in de rij aan te schuiven bij banken en is het verkeer druk op de weg nu mensen zich haasten om voedsel in te slaan.

Kort voor de tijdelijke wapenstilstand inging, zijn in Rafah, het zuiden van de Gazastrook, drie Palestijnen gedood door een schot van een Israëlische tank, aldus de hulpdiensten van Gaza.

Het Israëlische leger had eerder gezegd een aanslag te hebben verijdeld van dertien zwaarbewapende Palestijnen, die via een tunnel goed 250 meter Israël waren binnengedrongen. Volgens een Israëlische televisiezender kwamen daarbij acht Palestijnen om. Vier mensen raakten gewond bij het schot op een woning in Rafah, verduidelijkte de woordvoerder van de hulpdiensten. Een vrouw verkeert in kritieke toestand.

Het aantal gedode Palestijnen in de Gazastrook is op de tiende dag van het Israëlische offensief naar 227 gestegen. Volgens de woordvoerder van de lokale hulpdiensten zijn ook 1.685 mensen gewond geraakt. Aan Israëlische zijde viel één dode bij een aanval met mortieren uit de Gazastrook.

Granaat doodt vier spelende kinderen op strand in Gaza

Op een strand in Gaza zijn vier spelende kinderen gedood door een granaat. Een lokaal persagentschap was toevallig net het strand aan het filmen toen het drama gebeurde. De kinderen van 9, 10 en 11 jaar, waren familie van elkaar. Nog een ander kind raakte gewond.

Israël zegt het incident te onderzoeken. De stranden van Gaza komen wel vaker onder vuur te liggen sinds het conflict met Israël vorige week weer oplaaide. Sinds 8 juli zijn er al 227 Palestijnen omgekomen, onder wie veel burgers. Aan Israëlische kant viel er een dode.

Nu in het nieuws