© REUTERS

© AP

© AFP

© AFP

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Netanyahu wil het conflict verder doen escaleren

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag een verdere uitbreiding van Protective Edge, de militaire operatie tegen de Gazastrook, aangekondigd. Volgens de politicus van de rechtse Likoedpartij 'kan Israël niet anders', nadat de islamitische beweging Hamas, die heerst over de Gazastrook en door de joodse staat als een terreurbeweging wordt beschouwd, het door Egypte aangebrachte vredesbestand heeft verworpen.

kld, dgs

Nieuwe Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook hebben in de nacht van dinsdag op woensdag aan minstens vijf mensen het leven gekost, zo melden de Palestijnse medische diensten. Het totale dodental van de Israëlische operatie Protective Edge komt daarmee uit op 202, zo wordt nog meegedeeld.

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben woensdag in de stad Gaza de woning gebombardeerd van Mahmoed al-Zahar, een van de leidinggevende figuren binnen de islamistische organisatie. Dat hebben Israëlische functionarissen meegedeeld.

Op het moment van de luchtaanval bevond zich niemand in het gebouw, zo melden de veiligheidsdiensten. Volgens getuigen werd het vier verdiepingen tellende gebouw door minstens twee projectielen getroffen. Ook een moskee en de omliggende gebouwen werden daarbij beschadigd.

De Israëlische veiligheidsdiensten zeggen dat op de negende dag van de operatie Protective Edge ook de woningen van nog enkele andere belangrijke Hamas-leden bestookt werden. Zo werd in Gaza-Stad de woning van Bassem Naim werd geraakt. In Jabalia, in het noorden van de Gazastrook, werden ook de huizen van gewezen minister van Gezondheid Fathi Hammad en van Hamas-verkozene Ismail al-Ashqar getroffen.

Hoge prijs

'Zij (de Hamas-activisten, red.) hebben besloten ons te blijven beschieten, en zij zullen daar een hoge prijs voor betalen.' Protective Edge heeft op acht dagen tijd al bijna 200 Palestijnen, voor het leeuwendeel burgers, het leven gekost. Sinds dinsdag heeft ook Israël een dode te betreuren.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, de havik Avigdor Lieberman (van de rechts-nationalistische Yisrael Beiteinupartij), wil dat Netanyahu nog verder gaat en de Gazastrook opnieuw volledig inpalmt. Of Netantahu met zijn 'verscherping' op een grondoffensief alludeerde, is niet meteen duidelijk.

Vice-minister van Defensie aan de deur

Netanyahu heeft ook zijn vice-minister van Defensie Danny Danon, een partijgenoot, ontslagen. Aanleiding was volgens de krant Jerusalem Post de kritiek die Danon had geuit op het eenzijdige staakt-het-vuren door Israël in het conflict met de Palestijnen. Danon bestempelde dit als een 'kaakslag voor alle Israëlische burgers'.

De voorbije weken had de plaatsvervangende Defensieminister al meermaals het veiligheidsbeleid van Netanyahu bekritiseerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER