© GvA

Randgemeenten willen geen fusie met Mechelen

Inwoners en lokale politici van Bonheiden, Boortmeerbeek en Haacht voelen weinig voor een fusie met Mechelen. Liefst hebben ze er gewoon geen. Maar als het toch moet, houden ze het liever landelijk of kiezen ze voor Leuven.

Sven Van Haezendonck

De burgemeesters van Bonheiden en Boortmeerbeek geven aan dat ze absoluut geen voorstander zijn van een fusie. “De politiek staat al zover van de mensen. In een gemeente heb je tenminste nog contact met de burger. Niet dat ik iets tegen Mechelen heb, maar als een fusie niet te vermijden is dan liefst met Haacht”, stelt Michel Baert (Open Vld), burgervader in Boortmeerbeek. “Overigens, in kleine gemeenten zijn de belastingen doorgaans het laagst”, zegt hij nog.

Ook zijn collega van Bonheiden staat niet bepaald te springen om opgeslokt te worden door het grotere Mechelen. “Kan iemand mij zeggen wat daar de voordelen van zijn? De mensen die de studie maakten, hebben ons niet eens om onze mening gevraagd. Onze gemeente is financieel een van de gezondste in Vlaanderen”, vertelt burgemeester Guido Vaganée (N-VA). Als een fusie noodzakelijk is, acht hij die het meest voor de hand liggend met Keerbergen. “Wij hebben ongeveer dezelfde demografie en ook onze uitdagingen qua mobiliteit zijn vergelijkbaar”, geeft de burgemeester van Bonheiden aan.

Bart De Wit werkt in Mechelen, maar woont in Haacht. “In Haacht rommelt het geregeld omwille van de slechte communicatie tussen bestuur en de inwoners. Denk maar aan de kraampjes op Rock Werchter en het verbod op het vertonen van het WK in sporthal De Dijk. Zo’n fusie lost kleine problemen niet op. Integendeel”, meent hij. Voor een fusie verkiest hij Leuven boven Mechelen. “Al moet ik toegeven dat er de afgelopen jaren in Mechelen moeite is gedaan om de stad te verfraaien.”

Lees meer in het artikel in de dinsdagkrant van Gazet van Mechelen.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio