Antwerpse haven blijft groeien

Foto: Jimmy Kets

Antwerpse haven blijft groeien

Print

In de eerste zes maanden van 2014 heeft de Antwerpse haven voor zowat 98,2 miljoen ton goederen behandeld, wat 2,7 procent meer is tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen maandag bekendgemaakt. Grootste stijgingen zijn er voor de trafiek van containers en vloeibaar massagoed (beide +4 procent).

De containertrafiek kwam uit op 53,6 miljoen ton, vooral door een “absolute recordmaand maart”. Een deel van de containergroei komt er mogelijk wel door een terugval (-6,0 procent) in het stukgoed (fruit, staal, auto’s, etc.) tot 5,0 miljoen ton. “Een belangrijke factor in deze daling is onder meer het feit dat een deel van de aanvoer van fruit niet langer conventioneel, maar wel in containers gebeurt”, klinkt het in het persbericht.

De behandeling van staal kende een sterk tweede kwartaal en sloot het eerste halfjaar af met een groei van 0,2 procent tot 3,3 miljoen ton.

Bij het vloeibaar massagoed blijft de stijging aanhouden, tot 30,4 miljoen ton. Het totaal aantal behandelde chemicaliën en ruwe aardolie daalde wel, respectievelijk met 4,2 en 7,4 procent, maar de grootste groep, de aardoliederivaten, steeg 7,8 procent tot 22,4 miljoen ton. Hier valt in de toekomst nog een verdere stijging te verwachten, onder meer door een recentelijk aangekondigde investering van meer dan een miljard dollar door ExxonMobil in de Antwerpse haven.

Droog massagoed daalde 5,0 procent tot 6,9 miljoen ton. De kolentrafiek daalde ruim een derde tot 0,8 miljoen ton. Ertsen (+9,2 procent tot 1,4 miljoen ton) en zand en grind (+23,9 procent tot 0,6 miljoen ton) noteerden dan weer betere cijfers.

Minder schepen

Tegenover de stijging van het gewicht van de behandelde goederen staat wel een daling van het aantal aanlopende schepen. In de eerste zes maanden waren dat er 6.991, een daling van 3,4 procent. Maar de bruto tonnenmaat van de schepen steeg met 1,0 procent. “De trend van minder, maar grotere en zwaarder beladen schepen naar Antwerpen wordt daarmee bevestigd”, klinkt het.

De Antwerpse haven was volgens de Nationale Bank in 2012 goed voor een directe toegevoegde waarde van 9,97 miljard euro, een groei van meer dan 3 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Ook de directe werkgelegenheid ging er op vooruit, met 60.873 directe werknemers ten opzichte van 59.965 het jaar voordien (+1,5 procent).