Op weg naar de regering Bourgeois I

Print

Bart De Wever heeft het beloofd: deze week krijgt Vlaanderen een nieuwe regering. De discussies over de woonbonus, de begroting 2015 en de kinderbijslag moeten nog worden beslecht, daarna gaan de debatten over de verdeling van de postjes. Vooral de zware departementen van Onderwijs en Welzijn zijn gegeerd. Wellicht blijft Jo Vandeurzen (CD&V) op Welzijn en gaat Onderwijs naar de N-VA.

De nieuwe minister-president wordt vrijwel zeker Geert Bourgeois. De 63-jarige Volksunie-veteraan heeft een rijker cv dan zijn partijgenoot Liesbeth Homans, die hem op 25 mei met 163.502 voorkeurstemmen ver achter zich heeft gelaten. Homans zegt dat ze het ministerpresidentschap als gescheiden moeder moeilijk kan combineren met de zorg voor haar twee zoons. Ze lijkt dus de handdoek al in de ring te hebben geworpen. Al circuleert wel het gerucht dat Bourgeois over twee jaar, als hij 65 jaar wordt, plaats zou maken voor Homans. In afwachting daarvan zou zij een belangrijk departement als Onderwijs of Wonen krijgen.

Liesbeth Homans en Hilde Crevits (CD&V) worden wellicht viceminister-president in de nieuwe Vlaamse regering van Geert Bourgeois. Die zal wellicht vijf N-VA’ers en vier CD&V’ers tellen. N-VA zet naast Bourgeois en Homans waarschijnlijk ondervoorzitter Ben Weyts en uittredend minister Philippe Muyters op het schaakbord. De laatste ministerpost gaat dan naar een kandidaat uit Oost-Vlaanderen. Elke Sleurs heeft de beste papieren.

Limburg krijgt een verlenging van het voorzitterschap van het Vlaams Parlement voor Jan Peumans.

Bij CD&V lijken de dagen van Kris Peeters in de Vlaamse regering geteld. Ofwel wordt Peeters premier van de federale regering, ofwel moet hij op zoek naar een andere job. Hilde Crevits en Jo Vandeurzen zijn nauwelijks weg te denken uit de nieuwe regering. Dat geldt ook voor uittredend minister van Cultuur Joke Schauvliege. De resterende post gaat wellicht naar een kandidaat uit Brussel: Steven Vanackere of jong talent Benjamin Dalle.

In deze formatie rust het gewicht van Antwerpen dus voornamelijk op de schouders van Liesbeth Homans. Zij zal in de nieuwe Vlaamse regering het gevoel voor stedelijk beleid moeten invoeren dat de voorbije jaren vaak heeft ontbroken.

MEEST RECENT