© Archiefbeeld

“Stef zal nooit meer de oude zijn”

Stef Suy (27), een jongeman uit Sint- Niklaas, ligt in coma na een ongeval tijdens een zeiltocht in Zeebrugge. Hij begeleidde een zeiltocht met probleemjongeren en kreeg de giek tegen zijn hoofd. “Hij heeft nochtans ervaring te over”, zegt zijn vader.

Tim Lescrauwaet

Stef Suy geeft al acht jaar zeilcursussen. Nu ligt de jongeman echter in coma na een zeilongeluk in de havengeul van Zeebrugge. Hij kreeg er een stuk van de mast tegen zijn hoofd en viel neer. “De oude zal hij nooit meer worden”, zegt vader Martin Suy. “Er is volgens de dokters hersenschade. Bovendien bestaat de kans dat hij uiteindelijk nog overlijdt aan zijn verwondingen. Wij kunnen niet anders dan bang afwachten nu.”

Tijdens een zeiltocht in de havengeul van Zeebrugge ging het woensdagochtend grondig fout. De 27-jarige schipper was samen met twee andere begeleiders gaan zeilen. De Gentse vzw Zachtekracht organiseert zeiltochten voor jeugddelinquenten en jongeren met een problematische achtergrond. Volgens het parket van Brugge wilde het gezelschap de oversteek naar Engeland maken, maar moesten ze terugkeren door de hevige wind.

Bij een grote golf kreeg Suy een stuk van de mast tegen zijn hoofd en smakte neer. Hij viel niet overboord, maar bloedde hevig. De grote middelen werden ingezet om de man te helpen. De Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst kwam ter plaatse met een boot. Ook de Seaking kwam ter plaatse, samen met een MUG-helikopter. Het marineschip Belgica kwam de zeilboot ook tegemoet.

Het ongeval is zeker niet aan een gebrek aan ervaring te wijten. Suy zeilt namelijk al sinds zijn elf jaar. “Hij heeft zijn brevet van schipper en geeft zelf al acht jaar cursussen”, zegt zijn vader Martin Suy. “Stef is ook verbonden aan verschillende zeilclubs waar hij ook in het bestuur zat. Het zeilen is echt een passie voor hem. De eerste keer dat hij op zee ging, was hij 17 jaar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners