Nederland in rep en roer: scoorde Ron Vlaar toch?

De Nederlandse websites stonden donderdagavond in rep en roer nadat op een filmpje van een fan in het stadion van Sao Paulo zou blijken dat de eerste strafschop van Ron Vlaar in de penaltyreeks tegen Argentinië toch over de doellijn zou zijn gerold (zie boven). Nederland werd woensdag na strafschoppen door Argentinië uitgeschakeld in de halve finale van het WK. Ron Vlaar miste de eerste elftmeter, even later schoot ook Wesley Sneijder op doelman Romero.

Uit de amateurbeelden zou blijken dat de allereerste Nederlandse strafschop van Ron Vlaar toch nog over de doellijn ging, terwijl iedereen aan het kijken was naar de feestende Argentijnse keeper Romero. Op Twitter en Facebook werd er meteen moord en brand geschreeuwd door onze noorderburen. Ook vele Nederlandse krantenwebsites vroegen zich luidop af of Oranje niet benadeeld was.

Een heleboel heisa om niets. Uit andere beelden is duidelijk te zien dat Vlaar achteraf de bal met de schouder raakt en dat de bal zelfs niet helemaal over de lijn gaat.

Sowieso ongeldig

Het had trouwens niets uitgemaakt als de bal alsnog in de doel was beland. In een beslissende penaltyserie geldt de regel dat wanneer de bal na het inschieten een terugkerende beweging maakt maar nog botst voor de doellijn, dat de penalty als gemist wordt bestempeld. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor een penalty in de penaltyserie die tegen de onderkant van de lat gaat, voor de lijn stuitert en dan alsnog de goal in gaat.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.