© rr

© rr

© rr

© rr

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Koeltoren vliegt de lucht in

Generaties lang beheerste de kolencentrale van Mol-Donk, met zijn trotse schouwen en indrukwekkende koeltoren, het zicht in dat stuk van de Kempen. Zestig kilo dynamiet en amper drie seconden volstonden om ze van de kaart te vegen.

Marc HELSEN

Als je als toeschouwer oordoppen krijgt voor het bijwonen van een spektakel, dan weet je dat je in bent voor een daverende vertoning. Aan het Kempens kanaal, op de grens tussen Mol en Dessel, werden die verwachtingen donderdagnamiddag alleszins niet teleurgesteld.

“Nog een paar minuutjes geduld; ze zijn de laatste draad aan het leggen naar de koeltoren”, riep Vito-directrice Agnes Bosmans om 16u30 door een megafoon op de brug over het kanaal, vlak voor de Vito-site, waar de drie gevaarten als sinds de jaren zestig soeverein prijkten. De spanning opbouwen, heet dat. Wat later: “Nog vier minuten!”

Om 16u45 loeiden dan de sirenes, altijd een sein dat er onheil op komst is. In dit geval voor twee massieve betonnen schouwen en de naastgelegen koeltoren.Amper een fractie van een seconde later deden drie explosies de grond én de kanaalbrug van waarop de genodigden het gebeuren aanschouwden, daveren. Ze bezegelden het lot van de ‘skyline’ van Mol-Donk, naast dit stuk van het kanaal. De koeltoren kantelde, plooide in elkaar als was hij van karton en lag al tegen de grond voor je goed en wel met de ogen had geknipperd.

De 125 meter hoge schouwen sneuvelden met meer gratie. Tergend langzaam helden ze van de kanaaloevers weg, synchroon in hun val naar de vergetelheid. Pas helemaal op het laatste, vlak voor ze de grond raakten, braken ze. De dreun waarmee ze de grond raakten deed de brug over het kanaal een tweede maal daveren. Daarna onttrok een grote stofwolk de Vito-site minutenlang aan het zicht.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio