Koeltoren vliegt donderdag de lucht in

Foto: Gemeente Mol

Koeltoren vliegt donderdag de lucht in

Print
Mol -

Zestig kilo dynamiet, zorgvuldig verpakt in drie verschillende springladingen. Dat moet volstaan om komende donderdag de oude elektriciteitscentrale van Electrabel in Mol met de grond gelijk te maken.

Nadat de kolenbunker en de stoomketels er eerder dit jaar al aan moesten geloven, zijn nu ook de dagen van de twee schoorstenen en de koeltoren van de oude kolencentrale van Mol-Donk geteld. Donderdag omstreeks half vijf in de namiddag worden ze met een vernuftig staaltje explosiekunde tegen de vlakte gewerkt.

Daarmee verdwijnt een stukje industriële geschiedenis dat decennialang het landschap tussen Mol en Dessel heeft gedomineerd.

De Vlaamse Instelling voor Technologie en Onderzoek (VITO), die de site van de Electrabel heeft gekocht om er haar toekomstige activiteiten te ontplooien, maakt van het dynamiteren van de kolencentrale een heus publieksevent – mét VIP-programma.

Kijklustigen zijn welkom in vier verschillende publiekszones. Voor genodigden heeft VITO een rondvaart geregeld op het kanaal Bocholt-Herentals, waarin vroeger het koelwater werd geloosd en waarover in de loop der jaren miljoenen tonnen steenkool zijn aangevoerd.

“De toeschouwers zullen drie luide en scherpe knallen horen”, voorspelt Herman Daelman, directeur van de sloopfirma Wolf uit Denderleeuw. “De knallen komen heel snel achter elkaar en zijn vergelijkbaar met een jachtgeweer dat van zeer dichtbij wordt afgevuurd.”

MEEST RECENT