Juncker belooft sociaaldemocraten vette vis

De voorzitter van de Europese sociaaldemocraten (S&D) Gianni Pittella en Jean-Claude Juncker (R) Foto: AP

Juncker belooft sociaaldemocraten vette vis

Print

De opvolger van Olli Rehn, eurocommissaris voor Economische en Monetaire zaken, wordt een sociaaldemocraat. Dat heeft de kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker dinsdag gezegd tijdens een hoorzitting met de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement.

Het Europees Parlement stemt op 15 juli over de voordracht van Juncker als opvolger van José Manuel Barroso. In de aanloop naar die stemming verdedigt de Luxemburgse oud-premier dinsdag en woensdag zijn visie en programma bij de fracties in het halfrond. Dinsdagochtend beet hij de spits af bij de sociaaldemocraten, die met 191 zetels een doorslaggevende stem hebben in de benoeming.

Om de economie aan te zwengelen, hamert centrumlinks in Europa, onder meer met de Italiaanse premier Matteo Renzi, op een meer flexibele toepassing van de bestaande Europese begrotingsregels. Volgens Kathleen Van Brempt (SP.A) heeft Juncker zich op dat vlak ’ongelooflijk geëngageerd’. Zo beloofde hij dat de volgende eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken tot de sociaaldemocratische familie zal behoren. De voorbije jaren vertolkte de liberaal Olli Rehn de rol van waakhond van de nationale begrotingen.

Statement

Ook op sociaal vlak heeft Juncker ‘een statement’ gemaakt, meent Van Brempt. De Luxemburger beloofde aanpassingen aan de detacheringsrichtlijn, een opgedreven strijd tegen sociale dumping en richtsnoeren over minimumlonen. Van Brempt, die in Straatsburg in de industrie- en energiecommissie zetelt, is wel ontgoocheld dat Juncker weinig ambitie toonde over hernieuwbare energie en de strijd tegen klimaatverandering.

.

Nu in het nieuws