Belgische regering heeft niets te zeggen bij BNP Paribas

Foto: AFP

Belgische regering heeft niets te zeggen bij BNP Paribas

Print
Brussel -

De ontslagnemende federale regering van Elio Di Rupo wil weten waar het fout is gelopen bij BNP Paribas. Maar als grootste privéaandeelhouder heeft ons land niets te zeggen bij de Franse bank, schrijft De Tijd.

Zowat iedereen ging ervan uit dat België via “zijn” twee bestuurders - Emiel Van Broekhoven en Michel Tilmant - invloed kon uitoefenen bij BNP Paribas. Maar wat blijkt? De twee Belgische bestuurders zetelen in eigen naam en als onafhankelijken in de raad van bestuur van de Franse bankgroep. Ze zijn wel voorgedragen door de Belgische regering, maar als onafhankelijken benoemd door de aandeelhouders van BNP Paribas en dus geen vertegenwoordigers van de regering.

België heeft met andere woorden geen enkele hefboom om zijn stem te laten horen, behalve op de algemene vergadering van de Franse bank. “Michel Tilmant en ik rapporteren niet aan de minister van Financiën, noch aan de staatsholding FPIM of aan eender wie. Zaken die niet publiek bekend zijn, mogen we niet delen”, zegt Emiel Van Broekhoven.