Meester-poppenspeler is niet meer

Foto: Patrick Hattori

Meester-poppenspeler is niet meer

Print
Mechelen -

In Mechelen is afgelopen zondag Louis Contryn (85) overleden, een van de vaders van het Vlaamse poppenspel en figurentheater. “De fantasie waarmee hij stukken schreef, is niet te evenaren”, zegt Fernand Verreth.

Het Mechelse geslacht Contryn is een bekende familie van poppenspelers. Kort na de Tweede Wereldoorlog begon ze met haar eigen gezelschap Hopla. Louis Contryn was zowel poppenspeler als regisseur. “In de prille beginjaren van de televisie schreef Louis al de stukken voor het poppenspel. Hij werkte nauw samen met nonkel Bob en tante Terry ”, vertelt Verreth, die later productieleider werd in ‘zijn’ Stadspoppentheater.

Paul Contryn, die in De Maan in zijn sporen trad, koestert een groot respect voor zijn vader. “Mijn grootvader Jef bedacht alles. Hij was de man van de ideeën. Mijn vader bracht ze tot leven. Hij was de drijvende kracht”, zegt Paul. Uit Hopla ontstond in 1965 het Mechels Stadspoppentheater, vele decennia een begrip in de Dijlestad.

De crematie gebeurt in intieme kring. Een publieke plechtigheid om hem te gedenken, zal vermoedelijk plaatsvinden in augustus.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio