Crombez wil meer bevoegdheden parlement om bankentoezicht op te volgen

Foto: BELGA

Crombez wil meer bevoegdheden parlement om bankentoezicht op te volgen

Print
Brussel -

Ontslagnemend staatsssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) vindt dat het parlement verregaande bevoegdheden moet krijgen om het toezicht op de banken van heel nabij op te volgen. Aanleiding is de boete die BNP Paribas opliep voor het overtreden van de Amerikaanse handelssancties.

“Ik zie dat rechtbanken onderzoeken starten, zoals naar fiscale fraude en witwassen, maar het blijft altijd maar voortduren. Het lijkt alsof de bankencrisis niets heeft geleerd aan sommige bankiers”, verklaarde Crombez maandagavond in TerZake.

De onthullingen over de banden van de Franse bank met een aantal “schurkenstaten” bevestigen voor de staatssecretaris zijn standpunt dat als een overheid “niets kan doen” in een bank, ze er beter uitstapt. Mocht de overheid nu haar aandelen in BNP Paribas verkopen, dan zouden we daar geen belastinggeld aan kwijtspelen, luidde het.

Verregaande bevoegdheden

Hij wil ook dat binnen de Europese lidstaten de mogelijkheid ontstaat dat parlementen zeer verregaande bevoegdheden krijgen om het toezicht op de banken op te volgen. “Wat niet aanvaardbaar is, is dat binnen sommige banken mensen zonder enig geweten kunnen bepalen welke risico’s ze nemen en die risico’s dan bij de eigen bank, de eigen personeelsleden en de maatschappij leggen”, hekelde de sp.a’er. Hij merkte nog op dat er in Europa “regels en wetten” zijn, maar dat het wachten blijft op veroordelingen en sancties.

Hij heeft er begrip voor dat minister van Financiën Koen Geens (CD&V) wacht op precieze informatie “om te weten wat er wel en niet is gebeurd”. Afgelopen weekend bleek al dat de minister contact zou hebben met de Belgische vertegenwoordigers in de raad van bestuur van BNP, gevolgd door een ontmoeting met CEO Jean-Laurent Bonnafé.

Nu in het nieuws