Paus neemt ruim de tijd voor slachtoffers seksueel misbruik

Foto: AFP

Paus neemt ruim de tijd voor slachtoffers seksueel misbruik

Print
Brussel -

Paus Franciscus heeft maandagmorgen voor het eerst slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken van de katholieke Kerk ontmoet. Dat meldde Radio Vaticaan. Paus Benedictus XVI, de voorganger van paus Franciscus, had meermaals gesprekken met slachtoffers van misbruik, maar het is de eerste keer dat ook zijn opvolger hen ontmoette en ook voor het eerst dat een dergelijke ontmoeting plaatsvond in het Vaticaan.

Paus Franciscus had de ontmoeting met de misbruikslachtoffers eind mei tijdens de terugvlucht uit het Heilige Land aangekondigd. De zes slachtoffers, drie vrouwen en drie mannen, afkomstig uit Duitsland, Ierland en Groot-Brittannië, waren zondagavond al in de Casa Santa Marta, het gasthuis waar ook paus Franciscus verblijft, aangekomen. Ze werden door de paus begroet tijdens het avondeten.

Eucharistieviering

Samen met begeleiders en leden van de door paus Franciscus opgerichte Pauselijke Commissie voor de Bescherming van Minderjarigen woonden ze maandagmorgen de eucharistieviering bij in de kapel van Santa Marta. Na samen met hen te hebben ontbeten, sprak de paus met elk van hen persoonlijk, een half uur lang.

In zijn homilie zei de paus dat er in de Kerk helemaal geen plaats is voor hen die seksueel misbruik plegen. Hij veroordeelde “de misdaden en zware zonden” bedreven door “priesters en bisschoppen die de onschuld van minderjarigen en van hun eigen roeping verkracht hebben”.

Vergeving gevraagd

Paus Franciscus vroeg aan de slachtoffers ook uitdrukkelijk vergeving voor de feiten van seksueel misbruik en ook voor kerkverantwoordelijken die niet kordaat zijn opgetreden na klachten over seksueel misbruik. “Dat heeft voor bijkomend lijden bij de slachtoffers gezorgd en heeft andere minderjarigen in gevaar gebracht”, zei de paus, die de slachtoffers prees omdat zij en anderen de moed hebben gehad om de waarheid aan het licht te brengen en het licht te werpen op een “vreselijke duistere periode” in de Kerk.

Zondag kwam in Rome ook de nieuwe pauselijke commissie voor de bescherming van kinderen onder leiding van de Amerikaanse kardinaal Sean Patrick O’Malley, de aartsbisschop van Boston, een tweede keer samen. De commissie, waarvan ook enkele slachtoffers van seksueel misbruik lid zijn, is belast met de uitwerking van maatregelen om een herhaling van het seksueel misbruik te beletten.

Nu in het nieuws