Vlekken en vlammen kijken tijdens zonnekijkdag bij Urania

Vlekken en vlammen kijken tijdens sterrenkijkdag in Urania Foto: PVDy

Vlekken en vlammen kijken tijdens zonnekijkdag bij Urania

Print
Hove - Alle grote en kleine Vlaamse sterrenwachten zetten zondag hun deuren open voor het grote publiek. Enkele honderden ‘zonnespotters’ vonden de weg naar de Volkssterrenwacht in Hove. Door enkele telescopen konden ze op een veilige manier kijken naar het zonneoppervlak.

Otto Dehulsters heeft net zijn telescoop opgesteld. “Ik vind het boeiend om de mensen in te wijden in de geheimen van het heelal,” vertelt de 47-jarige Nederlander die reeds enkele jaren lid is van de Hovese Volkssterrenwacht Urania. “Over 1 miljard jaar kan ik dit niet meer doen, want dan zal de zon zo warm zijn dat alle leven op aarde onmogelijk wordt,” knipoogt de sympathieke Nederlander. “Onze planeet is immers gedoemd om te verdwijnen.”

Door een zonnekijker ziet de gewone man een rode bol. “Maar een geoefend oog ziet meer,” legt Frans Busschots uit. De 62-jarige Duffelnaar is gids op de Sterrenwacht van Urania. “Iedere dag ziet de zon er anders uit. Dat fascineert me.” Busschots is al vanaf zijn jeugd bezeten door alles wat er beweegt in het heelal. Of hij een antwoord heeft op de vraag of er ook leven is buiten de aarde? “Die kans is heel groot,” beweert hij. “Alleen is het zeer onwaarschijnlijk dat wij dat ooit gaan weten. Het aantal hemellichamen is zo talrijk en de afstanden zijn zo groot dat het bijna onmogelijk is dat we dat andere leven ooit zullen kunnen waarnemen.”

Bart Sciot (55) en zijn vrouw Tine Hendrickx (52) zijn samen met hun zoon Boris (9) naar de Volkssterrenwacht in Hove gekomen. “Uit interesse,” stelt het koppel uit Duffel. “Sinds enkele jaren proberen we antwoorden te vinden op de vraag hoe alles hier boven in mekaar zit.” 

 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio