Huirtuits boekske is niet meer

Foto: Joren De Weerdt

Huirtuits boekske is niet meer

Print

Herenthoutenaren kunnen opgelucht adem halen.

Dorpsgenoot Jef Aerts zet na twintig jaar een definitief punt achter het dorpsblad ‘de Schaokel’. Op zich is dat spijtig nieuws, maar de Stoeters zien hun blunders niet langer gepubliceerd in ‘t Huirtuits boekske.

‘De Schaokel’ is een fenomeen dat al twee decennia maandelijks in meer dan 1300 Herenthoutse bussen valt. “Eigenlijk is het blad al veel ouder”, becijfert redacteur Jef Aerts. “Het is gegroeid uit het soldatenblad van de Milac dat als sinds de jaren veertig-vijftig bestaat. Via dat tijdschrift hielden Herenthoutenaren hun gekazerneerde dorpsgenoten op de hoogte van het reilen en zeilen in ons dorp. Met de afschaffing van de dienstplicht in 1994 dreigde ook het soldatenblad te verdwijnen. Toen is het geëvolueerd naar een echt dorpstijdschrift.”

Geen opvolging

Maar nu lijkt het definitieve einde helaas echt in zicht. “Voorlopig staat er inderdaad geen opvolging klaar. Ik vroeg het aan een reporter, maar die heeft er de tijd niet voor.

Wat ik begrijp, want met een eenmansredactie is de Schaokel elke maand veel werk. Tien keer per jaar vulde ik het boekje met bloopers, hard nieuws, sport en een kalender. Bovendien behelst deze hobby meer dan schrijven alleen. In de zomer bezocht ik telkens 130 sponsors. En elke keer wanneer die boekjes van de drukkerij kwamen, kleefde mijn echtgenote Marie er 1330 adressen op. Voor het ronddragen kreeg ik gelukkig hulp van een klein leger vrijwilligers, die we om de twee jaar bedankten met een helpersfeest.“

Nu in het nieuws