Duizend sneukelaars op pad

Foto: Luc Van Broeck

Duizend sneukelaars op pad

Print
Beveren-Waas - De sneukeltocht door de Wase Polders was een groot succes. Bijna duizend natuurliefhebbers namen deel aan het evenement. “We wilden de mensen weer dichter bij de natuur brengen. Onze missie is dus geslaagd”, zegt medeorganisator Alexander Cerpentier.

“Er was geen betere manier om de belangstellenden te laten proeven van lekkernijen met ingrediënten die hier op deze vruchtbare polder gewonnen zijn”, vertelt een opgetogen Cerpentier, die samen met Tomas Van Dijck, Marc De Boey en Filip Van Mieghem het evenement op poten zette. 

De boerderij van Cerpentier in Nieuw-Arenberg fungeerde als starten stopplaats voor de Sneukeltocht. Al om 9u stonden de eerste deelnemers te popelen voor een tocht die hen door een uniek stukje Vlaanderen zou loodsen, langs akkers met vele vergezichten en dijken die tot 400 jaar oud zijn. Kortom, een rijke polder die veel lekkere producten voortbrengt. Op elke stopplaats langs het parcours werden de sneukelaars getrakteerd op één van die producten zoals ijs, polderbrood en vol-au-vent met frieten.

Tweehonderd broden

“Ik bak hier vandaag tweehonderd broden met tarwe uit de polders van Kieldrecht en omgeving. Ze zijn gemalen door de Molens van Temse en geteeld met kennis en liefde voor het vak”, zegt bakker van dienst Luc De Boeye. 

Ilse De Corte uit Sinaai heeft 120 kilogram vol-au-vent en een even grote hoeveelheid stoofvlees klaargemaakt voor de honderden deelnemers. Daar komen nog 270 kilogram friet en 450 koninginnehapjes bij. “Het geheim van mijn stoofvlees? Als de bereiding bijna klaar is nog een flinke portie chocolade toevoegen en donker tafelbier gebruiken in plaats van trappist”, zegt De Corte. 

De organisatoren wilden de deelnemers nog eens doen beseffen hoe mooi de polder wel is. Jan Verhelst uit Steendorp was één van de honderden sneukelaars. “Ik ken de streek, want ik heb hier vaak gefietst. Als ik zie wat er nu al allemaal is verdwenen en nog voor de oprukkende haven plaats moet maken, dan kan ik dat alleen maar als triest omschrijven”, zegt Verhelst. 

Marlène Van Doren en haar man komen uit Bilzen en hebben in het Waasland familie en vrienden wonen. Ze kennen de polders en wilden deze tocht onder geen beding missen. “Schitterend landschap, mooie streek. Spijtig dat er al zoveel verloren is gegaan.”

Luc Van Broeck

Foto Luc Van Broeck

 

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio