De Hovenaar wordt 50 jaar

Voorzitter Machteld Hofmans en redactielid Dries Roels. Foto: Wout Engels

De Hovenaar wordt 50 jaar

Print
Hove - Maandblad De Hovenaar viert dit jaar haar 50ste verjaardag. Die heugelijke gebeurtenis wordt dit weekend in de verf gezet met een overzichtstentoonstelling in Het Kostershuisje.

Eigenlijk bestaat De Hovenaar al 51 jaar als socio-cultureel maandblad, want het eerste exemplaar verscheen al begin 1966. "De vzw werd echter pas opgericht in oktober 1967, dus we rekenen vanaf die datum", lacht huidig redactievoorzitter Machteld Hofmans. "Het blad is de opvolger van Hovaria, een katholiek geïnspireerde publicatie die eerder in Hove verscheen. Onderwijzer Henri Degrauwe wilde echter een niet-politiek blad dat informatie verschafte en tegelijk de Hoofse bevolking verenigde. Zo is De Hovenaar ontstaan."

Het blad verscheen aanvankelijk maandelijks en kende een serieuze groei onder impuls van Ivo Roels. "Halverwege de jaren 80 werd Ivo echter ziek en doofde De Hovenaar stilletjes uit", zegt Hofmans. "In 1991, een jaar na zijn overlijden, hebben een nieuwe groep mensen dan nieuw leven geblazen in het blad. Onder hen Dries, de zoon van Ivo. Een aantal jaar geleden zijn zij op zoek gegaan naar verjonging en zo zijn ze bij mij terecht gekomen. Ik heb het blad altijd een warm hart toegedragen en ken door mijn job ook heel veel volk in Hove. Het is de bedoeling dat we De Hovenaar naar het digitale tijdperk overbrengen. Er is reeds een website en er staat ook een Facebook-pagina op til."

De Hovenaar blijft ondertussen inhoudelijk trouw aan de visie van een halve eeuw geleden. "Dat betekent een gezonde mix van actualiteit en historiek", vertelt Hofmans. "Ons aantal abonnees blijft mooi rond de 350 schommelen. We nemen ook deel aan activiteiten en organiseren zelf al eens iets. Vorig jaar bijvoorbeeld nog een kleurwedstrijd. Daarnaast beheren we sinds kort het archief en de werking van de Vriendenkring Rik Blomme, een vzw ter ere van de tekenaar, oud-directeur van de kunstacademie en voormalig redactielid van De Hovenaar die begin jaren 90 overleed."

De tentoonstelling rond 50 jaar De Hovenaar is vandaag en morgen gratis te bezichtigen in het Kostershuisje aan de Kapelstraat en dit tussen 10 en 17 uur. 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio