© Wout Engels

© Wout Engels

© Wout Engels

1/3

Agios Ilios brengt Kreta naar hier

Dimitri Cools (42) is verzot op Kreta. Hij verblijft er zo veel als hij kan en heeft nu samen met zijn partner Dorien een webshop opgezet. Agios Ilios verkoopt alleen zeer lokale en authentieke producten.

De speciale band tussen Dimitri Cools en het Griekse eiland ontstond meer dan 20 jaar geleden. Toen kreeg hij te horen dat hij lymfeklierkanker had. "Rond die periode ben ik ook voor de eerste keer in Kreta geweest", vertelt hij. "Ik voelde me er meteen thuis. De mensen zijn er vriendelijker, de levensstijl ligt me veel beter en het klimaat is er uiteraad fantastisch. Terug in België kwamen er dan kinderen en mijn ex-vrouw zag een verhuis niet zitten. Daarom hebben mijn plannen jaren in de kast gestaan."

Enkele jaren geleden besloot Dimitri zijn reclamebureau te verkopen en sindsdien reist hij met zijn huidige partner Dorien Vervoort regelmatig naar Kreta. "We leerden er steeds meer mensen kennen en raakten ook geïnteresseerd in de lokale producten", zegt de man. "Allemaal kleinschalig, ze hebben daar een soort micro-economisch systeem dat zichzelf in stand houdt. De Kretenzische producten zijn voor die reden maar moeilijk te vinden in ons land."

Daar wilde Dimitri verandering in brengen en hij richtte samen met Dorien 'Agios Ilios' op, een webshop en reisblog rond de lokale producten en gewoonten uit Drapanos, een dorpje in Kreta.

Dimitri en Dorien organiseren deze zaterdag een proefdag waarop iedereen kennis kan maken met de Kretenzische producten. De dag vindt plaats van 10 tot 18 uur in de Jozef Reusenslei 160 te Borsbeek.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio