© rr

Wisselmeerderheid zegt 'njet' tegen plannen Eandis

De Borsbeekse gemeenteraad heeft een negatief advies afgeleverd in verband met de toetreding van het Chinese staatsbedrijf State Grid Europe Limited (SGEL) tot energiebedrijf Eandis.

De Chinezen willen 830 miljoen euro investeren en zouden zo 14% van Eandis in handen krijgen. Het energiebedrijf is echter in handen van de gemeenten en dus moeten die ook eerst hun fiat geven. Als het van de gemeente Borsbeek afhangt komt de deal er dus niet.

De oppositiepartijen kregen de steun van meerderheidspartij Groen en twee raadsleden van N-VA en BbA en ketsten het plan af. Dat ook de lokale afdeling van CD&V tegenkanting uitoefent is opvallend, want het nationale partijbureau had de mandatarissen opgeroepen om voor te stemmen.

"We zijn echter van mening dat de voorgestelde toetreding van SGEL niet de nodige stabiliteit biedt die een bedrijf als Eandis nodig heeft", zegt gemeenteraadslid Marian Lauwers (CD&V). "De Chinezen zouden heel veel invloed verkrijgen en koppelen ook zware voorwaarden aan de deal. We stellen daarnaast vast dat de christelijke middenveldorganisaties grote vragen hebben bij de operatie. En dus zijn we het advies van onze nationale partijraad niet gevolgd."

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio