Cambio-autodelen wordt steeds populairder

Foto: rr

Cambio-autodelen wordt steeds populairder

Print
Mortsel - Steeds meer bewoners van Mortsel maken gebruik van een Cambio deelwagen. Op vier plaatsen in de stad kunnen ze beschikken over zes voertuigen, mogelijk komt daar snel een zevende bij.

De stad Mortsel maakt al sinds 2009 gebruik van de diensten van Cambio. Toen konden gebruikers van het deelwagenprogramma rekenen op twee wagens. In 2012 en 2014 werd het aanbod uitgebreid en tegenwoordig staan er in de stad op vier verschillende locaties zes wagens ter beschikking. De standplaatsen bevinden zich aan de Krijgsbaan, het Stadsplein, de Kerkstraat in Mortsel-dorp en de Heilige-Kruisstraat. Ruim 140 inwoners maken ondertussen gebruik van Cambio en ook de stad schakelt voor sommige gelegenheden een deelwagen in. Ruim een kwart van die gebruikers geeft in een bevraging van Cambio aan afgezien te hebben van de aankoop van een nieuwe wagen. 38% heeft zelfs de eigen wagen van de hand gedaan.

“Dat zijn mooie cijfers voor een stad van ons formaat”, zegt schepen Steve D’Hulster (sp.a). “Er was bij de start van dit initiatief heel wat twijfel of het wel toekomst zou hebben. Sommigen spraken zelfs over een naïeve maatregel. Maar ondertussen zitten we met heel wat tevreden mensen in onze stad die bovendien de parkeerdruk doen dalen. Cambio zou er in Mortsel voor zorgen dat er minstens 67 wagens minder zijn die ergens een parkeerplaats moeten zoeken. Daar zou je een straat mee kunnen vol parkeren. Ook de stadsfinanciën hebben er baat bij, want we moeten minder dienstwagens aankopen.”

Omdat de vraag naar deelwagens stelselmatig blijft groeien, zit de stad binnenkort samen met initiatiefnemer De Lijn om te bekijken of een zevende voertuig mogelijk is. “Het aanbod moet immers groot genoeg zijn, het kan niet dat je weken of maanden op voorhand een wagen zou moeten reserveren”, zegt D’Hulster.

“Er moet ook voldoende variatie en verschil in grootte zitten bij die verschillende voertuigen. Misschien opteren we voor de zevende wel voor een ander model.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio