40ste Suikeren Zondag met reuzenstoet

Foto: Wout Engels

40ste Suikeren Zondag met reuzenstoet

Print
Lint - Tijdens het weekend van 16, 17 en 18 september vindt alweer de 40ste editie plaats van Suikeren Zondag, een feest dat ooit bedoeld was om het einde van de oogst te vieren. De moderne versie staat al jaren garant voor goede muziek en heel wat lekkernijen.

Ergens halverwege september liep het oogstseizoen jaren geleden traditioneel op zijn einde. De boeren hadden een hele zomer lang hard gewerkt en het was tijd om even wat stoom af te laten. In Lint betekende het einde van de oogst ook dat de septemberkermis voor de deur stond. Volgens de overlevering werd er dan suiker bij het bier gedaan. De septemberkermis is er al lang niet meer, maar de jaarmarkt bleef wel overleven. 40 jaar geleden werd ook de Suikeren Zondag nieuw leven in geblazen. Dit jaar viert het moderne oogstfeest haar jubileum.

"Starten doen we net zoals vorig jaar op vrijdagavond 16 september met onze suikerbingo", zegt Christel Van den Brande, voorzitster van het SZ-comité. "Op zaterdag organiseren we voor de 16de keer een rommelmarkt en geeft Axl Peleman in samenwerking met UitInLint ook een optreden in onze tent aan het Lindenhof."

Traditioneel ligt het zwaartepunt van Suikeren Zondag op zondag en dat is dit jaar niet anders. Speciaal voor de jubileumeditie trekt er een reuzenstoet door het dorpscentrum. "De reus Lucienne zal centraal staan in die stoet, als eerbetoon aan de legendarische cafébazin die begin dit jaar overleed", aldus Van den Brande. "De Heren van Lier serveren ondertussen het officiële Suikeren Zondag-bier, de Caves. Omdat die eigenlijk alleen in de Pallieterstad mag getapt worden, strooien de Heren eerst wat Lierse grond uit. Bakkerij Van Craen ontwierp voor de 40e editie dan weer een nieuwe lekkernij, de Lintse Hoek-af."

In en rond de grote tent treden de hele dag bands en dj's op.

Een dag voor Suikeren Zondag wordt voor de vijfde keer ook de Suikeren Loop georganiseerd. Dat is een recreatieve loopwedstrijd over een afstand van 5 of 10 kilometer. Voor de kinderen zijn er aparte races gepland. "De kleinsten lopen vanaf 13.30 uur per leeftijdscategorie een wedstrijdje van 50, 250, 500 of 1000 meter lang", zegt organisator Peter Van Hoof. "Om 14.30 uur zijn de volwassenen aan de beurt. Start en aankomst bevinden zich op het voetbalplein aan het park."

Inschrijven kan ter plaatse vanaf 12 uur. De kleuter- en kinderlopen zijn gratis, volwassenen betalen 5 euro.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio