Bewoners voelen zich onveilig door doven van straatverlichting

Print

Verlichting in het Molenveld na 23 uur. Foto: Wout Engels

Lint - In heel wat straten en wijken van Lint worden sinds begin juli de straatlampen om 23 uur uitgeschakeld. De gemeente wilt op die manier haar energiefactuur én CO2-uitstoot naar beneden krijgen. De maatregel wordt echter door niet iedereen gesmaakt. Heel wat bewoners voelen zich niet veilig in de pikdonkere straten.

Openbare verlichting is voor heel wat gemeenten een grote kostenpost in het budget. Bovendien vreten vooral de oudere lampen een pak energie. Lint kwam uit een onderzoek als een van de slechtere leerlingen van de klas naar voren. In samenspraak met Eandis stelde de gemeente een nieuw lichtplan op.

"Sinds juli doven we een gedeelte van de openbare straatverlichting tussen 23 uur en 6 uur", zegt burgemeester Harry Debrabandere (N-VA). "Op belangrijkste verbindingswegen verandert er niets en ook alle kruispunten blijven verlicht. Maar in bepaalde wijken en straten gaat een deel van de lichten dus wel uit. Zo besparen we jaarlijks 27.800 euro en gaat ons energieverbruik met een kwart naar beneden. We stoten ook 28 ton CO2 minder uit."

Volgens de gemeente werd er in het plan rekening gehouden met de veiligheid in straten en wijken. Maar niet iedereen heeft dat gevoel. Zo zijn de bewoners van het Molenveld niet te spreken over het plan. "Van de 26 verlichtingspalen in onze wijk blijven er slechts vier na 23 uur in werking", klinkt het bij de buurt. De buurtbewoners stellen dat het 's nachts te donker is, waardoor mensen niet meer buiten durven komen en fietsers ten val komen. "De veiligheid is ondergeschikt aan het financiële plaatje", menen buurtbewoners.

Burgemeester Debrabandere geeft toe dat het plan nog niet helemaal op punt staat. "Er zijn inderdaad nog een aantal aanpassingsproblemen, voornamelijk bij de sturingsplannen van verlichting", zegt hij. "We zijn samen met Eandis volop bezig met alles bij te sturen, want het kan uiteraard niet dat een straat volledig in het donker komt te staan."

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio