Vijfhonderd flessen wijn voor 20ste verjaardag

Foto: Wout Engels

Vijfhonderd flessen wijn voor 20ste verjaardag

Print
Lier - Wijnhandelaar Qualivino verbouwt al twintig jaar wijn in de Franse Dordogne. Om die verjaardag te vieren, brengen ze nu een exclusieve rode wijn op de markt. Van de 100 Pur Sang zullen maar vijfhonderd flessen gebotteld worden.

De aan de Antwerpsesteenweg gevestigde wijnhandel Qualivino is een echt familiebedrijf. De zaak werd meer dan zestig jaar geleden opgericht door Albert Somers, toen nog in kasteel Fruithof in Boechout. Later namen zoon Patrick en diens echtgenote Marie de handel over. In 2010 vervoegden ook Olivier en Sebastien Verhelst, de stiefzonen van Patrick Somers, het bedrijf. In de tussentijd had Somers junior zich in een avontuur gestort door een verouderd wijndomein in Bergerac, een stad in de Franse Dordogne, over te nemen. De eerste zes jaar werden vooral besteed aan het in ere herstellen van de wijngaarden en de kelders van het domein. In 2005 kon Somers met trots zijn eerste wijn lanceren: de Cuvée Prestige van domein Château Les Donats was een feit.

“Niet lang daarna begon ik oenologie te studeren, de wetenschap rond wijnbouw”, zegt Olivier Verhelst. “We herstructureerden de wijngaard grondig, verlaagden het rendement zodat de kwaliteit van de wijn omhoog ging en introduceerden nieuwe druivenvariëteiten. De streek rond Bergerac heeft niet de allerbeste reputatie als het op wijn aankomt, maar we wilden absoluut geen compromis sluiten of snel, snel veel flessen produceren.”

De inspanningen en opofferingen van Somers en Verhelst wierpen vruchten af en vijf jaar geleden won de Cuvée L’Evolution een prijs als beste wijn uit Zuidwest-Frankrijk. Château Les Donats staat twintig jaar na de opening dan ook bekend als een gevestigde waarde in de Dordogne en dat mocht gevierd worden.

“Speciaal voor dit jubileum hebben we een topwijn geproduceerd”, zegt Verhelst. “De 100 Pur Sang is een sappige rode wijn op basis van 100% Malbec-druiven, ongewoon voor de streek daar. Met slechts vijfhonderd flessen is dit een zeer exclusieve wijn, die in de winkel in Lier te verkrijgen zal zijn. Geheel binnen de filosofie van ons bedrijf primeert kwaliteit dus boven kwantiteit.”

Wijnhandel Qualivino neemt begin oktober voor de eerste keer deel aan de Open Bedrijvendag. De bezoekers zullen ook daar van de unieke wijnen van domein Château Les Donats kunnen proeven.

www.qualivino.be

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio