Nette (12) ontwerpt boekensteun voor verlamde oma

Print
Lier / Nijlen - De 12-jarige Nette Dedapper uit Nijlen moest op school een praktisch voorwerp uitvinden. Ze dacht meteen aan haar grootmoeder, die na een fietsongeluk bijna helemaal verlamd is. Dankzij Nette's Boekensteun kan haar 'mammie' opnieuw van een goed boek genieten.

Nette Dedapper (12) startte begin vorig schooljaar in het eerste jaar STEM van het Lierse Sint-Gummaruscollege. Ze is er één van de 13 dappere meisjes die samen met ruim 60 jongens de nieuwe richting rond wetenschappen, technologie, engineering en wiskunde volgt. Iedere leerling kreeg bij de start van het jaar de opdracht om een voorwerp uit te vinden dat het dagdagelijkse leven gemakkelijker zou maken. Nette dacht meteen aan haar grootmoeder, die na een fietsongeluk 14 jaar geleden vrijwel helemaal verlamd is. 

"Ik wist dat ik iets voor haar wilde doen, iets dat haar leven comfortabeler zou maken", zegt Nette. "Omdat mammie graag leest ben ik op het idee gekomen om een voorwerp uit te vinden dat het lezen vergemakkelijkt. De Boekensteun was geboren."

Vòòr de uitvinding van haar kleindochter was lezen voor Evelyne Geysemans helemaal geen sinecure. "Ik kan geen boek vasthouden en voorover buigen is ook al niet mogelijk", zegt de grootmoeder. "Mijn boeken klapten dus om de haverklap dicht. Ik vind het fantastisch dat ze dit nu voor mij gedaan heeft."

Wedstrijd Handicap International

Na heel wat aanmoedigingen van haar familie besloot Nette met haar uitvinding ook deel te nemen aan Design with a heart, een wedstrijd van Handicap International. Nette en haar Boekensteun staan er zeer goed voor, want de uitvinding heeft voorlopig het meeste aantal stemmen.

Stemmen voor Nette's uitvinding kan nog tot 7 augustus via deze link.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio