Boerenbond wil eerlijkere prijs voor producten

Foto: Wout Engels

Boerenbond wil eerlijkere prijs voor producten

Print
Mortsel - Op verschillende plaatsen in het land hebben leden van Boerenbond, Groene Kring en KVLV-Agra actie gevoerd om een eerlijkere prijs te vragen voor land- en tuinbouwproducten. Dat was onder meer het geval op de wekelijkse markt van Mortsel.

Boerenbond lanceerde gisteren een nationale sensibiliseringscampagne rond de prijs die consumenten betalen voor hun voedsel. In de campagne trekt de bond een vergelijking tussen de kostprijs van een gewone maaltijd en die van een portie hondenbrokken. Op verschillende plaatsen in het land deelden mensen van de Boerenbond samen met leden van landbouworganisaties Groene Kring en KVLV-Agra winkeltassen uit. Ze stelden zich onder meer op tijdens de woensdagse markt op het Stadsplein van Mortsel.

"De voedselprijzen zijn de laatste 20 jaar amper gestegen, terwijl de kosten voor de boeren wél alsmaar toenemen", zegt Peter Bartels, tuinier en provinciaal voorzitter Boerenbond. "Het eten van onze huisdieren kost bij wijze van spreken ondertussen meer dan een maaltijd voor onszelf en daar staan de mensen niet bij stil. We vragen geen enorme prijsstijging, een klein beetje meer kan de boeren al veel meer ademruimte geven."

"De mensen zijn het gewoon geworden dat voedsel zo goedkoop is", vult Kathleen Janssen van KVLV-Agra aan. "De supermarkten gooien met groenten- en vleespromoties en beconcurreren elkaar met scherpe voedselprijzen. Daar zijn de boeren de dupe van. We proberen de consument vandaag te overtuigen om te kiezen voor Belgische producten, lokaal en kleinschalig aan te kopen en met de winkeltas die we hen vandaag geven naar hun supermarkt te trekken. Zo kunnen ze daar ook zien dat de klant er wel degelijk mee bezig is, grote ketens gaan er te makkelijk van uit dat de consument toch niet meer wilt betalen.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio