© Wout Engels

Deze bedrijven maken laden en lossen vliegtuigen makkelijker

Een samenwerking tussen twee bedrijven uit de regio zorgt voor een revolutie op het gebied van vliegtuigen laden en lossen. Het Ranstse B.Rekencentra ontwikkelde de software, Accel uit Edegem plaatste deze in de 'cloud'.

Wout Engels

B.Rekencentra is gespecialiseerd in de ontwikkeling van software voor cargovliegtuigen en vrachtschepen. Sable, zoals de software heet, wordt onder meer gebruikt door DHL en al haar partners. Ook Qatar Airways nam het systeem onlangs in gebruik.

"Het hoofddoel is om een vliegtuig snel, veilig én legaal te laden en lossen", zegt bedrijfsleider Karel Tavernier. "In slechts vijf minuten kan je er een laad- en losprogramma mee opstellen. Onze software doet de vliegtuigmaatschappijen daarnaast brandstof besparen en dus efficiënter en goedkoper werken."

Bedrijven die een softwaresysteem als Sable willen gebruiken, moesten in het verleden echter zwaar investeren op het gebied van informaticavoorzieningen. B.Rekencentra heeft nu de handen in elkaar geslagen met Accel Software Solutions uit Edegem. Dat laatste bedrijf zorgt er met haar systeem Awingu voor dat toepassingen wereldwijd beschikbaar zijn door ze in een 'cloud' op het internet te plaatsen.

"De toepassing is dan op te vragen op de webbrowser van eender welk toestel, of dat nu een computer, een tablet of een smartphone is", zegt Marc De Swaef van Accel. "Het enige dat je nodige hebt is een eenvoudige, doodnormale internetverbinding. De klanten van B.Rekencentra hoeven de software dus niet op hun eigen servers te installeren, waardoor ze geen dure investeringen moeten doen. Anderzijds wordt ook de eigen infrastructuur van B.Rekencentra niet extra belast."