© Wout Engels

© Wout Engels

© Wout Engels

© Wout Engels

© Wout Engels

© Wout Engels

© Wout Engels

1 / 7
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Padden trekken massaal naar broedplaatsen

De natuur trekt zich niets aan van de actualiteit en met het begin van de lente komt ook de paddentrek goed op gang. Natuurpunt Lint en de leerlingen van Mater Christi helpen de diertjes veilig de spoorweg over.

Wout Engels

Wanneer in het voorjaar de temperaturen stijgen komen ook de padden en salamanders in beweging. Beetje bij beetje banen ze zich een weg naar poelen en plassen om er eitjes te leggen en deze uit te broeden. Ook aan het Bos van Marpingen maken duizenden amfibieën jaarlijks de tocht naar geschikte plaatsen om te broeden. Eén probleem: tussen het bos en de plassen bevinden zich een fietspad en een spoorlijn. De Lintse afdeling van Natuurpunt Land van Reyen ontfermt zich elk jaar over de dieren en helpt hen veilig de obstakels overwinnen.

"Deze week is het wat warmer en ook wat vochtiger en dan zien we het meeste beweging", zegt Nick Schryvers, paddenverantwoordelijke bij Natuurpunt. "Deze week hebben we gemiddeld 60 dieren per dag helpen oversteken. De meeste dieren doen dat bij zonsondergang. Hun broedplaats ligt aan de overkant van de sporen en dus proberen we ze op te vangen aan de rand van het bos."

Natuurpunt kreeg vrijdagavond de hulp van tientallen leerlingen, leerkrachten en ouders van basisschool Mater Christi. Gewapend met emmers en zaklampen speurden ze de bosrand af naar padden, kikkers en salamanders. De kinderen tekenden ook verkeersborden om de fietsers op de fietsostrade Lint-Lier te waarschuwen voor de overstekende amfibieën. "Een fietser ziet in het schemerdonker niet het verschil tussen een pad en een blad", aldus Schryvers. "We proberen elk jaar het aantal slachtoffers tot een minimum te beperken."

Vorig jaar zette Natuurpunt Lint ruim 1.500 dieren over.

Vastgoed

Jobs in de regio