Kriebelen in het Vrieselhof

Print
Ranst - Met de zomer in aantocht komen ook de insecten weer boven water. Op het eerste gezicht een last, maar toch een absolute noodzaak. In het Oelegemse Vrieselhof werd zondag uitgelegd waarom.

De Provincie Antwerpen organiseerde naar aanleiding van de nakende zomer een themadag rond 'kriebeldiertjes' in het provinciaal domein Vrieselhof.

Terwijl de volwassenen een wandeling maakten doorheen het natuurgebied, zakten de kinderen, met een insectennetje in de hand, af naar de vijvers van het domein. "We proberen vanuit de provincie de schoonheid en de rijkheid van onze natuurgebieden nog wat extra in de verf te zetten", zegt organisator Stella Van Hofstraeten. "De kinderen proberen eerst zo veel mogelijk 'kriebeldiertjes' te vangen. Dat zijn vooral insecten, zoals libellen en waterjuffers, maar even goed kleine kikkers of salamanders." 

Een al te beste reputatie hebben die kleine dieren doorgaans niet. Insecten zoemen, steken en bijten en vliegen vooral in de weg. Toch is hun bestaan essentieel. "Alles in de natuur hangt samen", legt natuurgids Dirk Demey uit. "Eén kapotte schakel in de ecologische ketting kan een catastrofe betekenen, ook voor de mens."

Terwijl de volwassenen dieper ingingen op de ecologische zijde van het verhaal, bereidden de kinderen met hun vondsten een eigen 'beestjesmuseum' voor. Aan het einde van de dag presenteerden ze deze verwezenlijking trots aan hun ouders. Na afloop werden alle diertjes uiteraard teruggezet in de vijver van het kasteeldomein.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio