STAKING: Industriepark Noord volledig afgesloten

Print

Veel volk op de stakingspost Foto: Wout Engels

Wommelgem - Het industriepark Wommelgem Noord ligt al sinds 3.30u vanmorgen helemaal plat. De vakbonden hebben het bedrijventerrein op drie plaatsen afgesloten, niemand kan nog door. Meer dan 90% van de bedrijven blijft vandaag dan ook dicht.

Toeterende vrachtwagens op de E313, vuurkorven en veel volk: de sfeer aan industriezone Wommelgem-Noord zat er deze voormiddag goed in. De christelijke, liberale en socialistische vakbonden hebben de bedrijvigheid in het park zo goed als stilgelegd en vragen aandacht voor de verzuchtingen van de werknemers. "De besparingen zijn van die orde dat de mensen het simpelweg niet aankunnen", zegt Yvan De Jonge, gewestelijk secretaris van ABVV Horval.

"Zo moeten sommige oudere werknemers van vleesverwerkend bedrijf Pluma 4 tot 7 jaar langer gaan werken of wordt hun langbeloofde en felverdiende brugpensioen van de ene op de andere dag afgepakt. Je moet daar maar eens staan, constant in een temperatuur van 9 °C. Dat weegt op de mensen."

Het industriepark werd op drie verschillende plaatsen afgesloten. Enkele kleinere bedrijven aan de Nijverheidsstraat werden niet opgenomen in het afgesloten gebied en konden gewoon werken. De omwonenden werden via een brief geïnformeerd. "Vanochtend vroeg hebben we in alle brievenbussen een flyer gestopt", zegt De Jonge. "Daar hebben we heel wat positieve reacties op gehad. De mensen kunnen probleemloos naar hun huizen en brengen begrip op voor onze actie."