Brandweer niet te spreken over plannen gemeente

Het brandweerkorps van Lint is verbolgen over de plannen van het gemeentebestuur. Volgens het korps gebruikt de gemeente gedateerde en onjuiste cijfers om het plan kracht bij te zetten. Een aantal brandweerlieden zal vanavond aanwezig zijn op de extra gemeenteraad om hun ongenoegen te uiten.

Wout Engels

"Burgemeester Debrabandere heeft ons gisteravond tijdens een speciale vergadering de plannen van de gemeente toegelicht", zegt Dieter Verschueren van Lintse brandweer. "Uit die uiteenzetting bleek dat de cijfers en de informatie waarop hij zich baseerde volledig gedateerd en onjuist waren. Dit werd bevestigd door verschillende officieren van de brandweer, die tijdens de vergadering aanwezig waren."

Volgens de brandweer zullen de aanrijtijden voor de gemeente Lint en omstreken door het verdwijnen van de voorpost met minstens 2 minuten worden verlengd. "Dit heeft uiteraard nefaste gevolgen voor de Lintenaars", aldus Verschueren. "De gemeente schermt met die datum van 1 januari 2015 en schuift de verantwoordelijkheid door naar de hulpverleningszone Rand, maar die heeft door de brandweerhervorming op dit moment te weinig middelen om een nieuwe voorpost te bouwen. Het is reeds twee jaar geweten dat de gemeentediensten een nieuwe locatie zoeken. Het feit dat de gemeente daar nu plots mee komt aandraven, toont volgens ons aan dat ze gewoon de afloopdatum van de overeenkomst zullen afwachten. Deze overhaaste beslissing zet de veiligheid van de inwoners van Lint op het spel."

Brandweer en sympathisanten trekken vanavond alvast naar de extra gemeenteraadszitting, waarop meerderheid en oppositie over de plannen zullen discussiëren en stemmen. "We gaan geen amok maken, maar we hopen wel een signaal te kunnen geven dat voor sommige oproepen elke minuut telt en dat je op veiligheid niet moet besparen", besluit Verschueren.