De schouw als schouwtoneel: de kaart van Margriet Hermans

Foto: Mia Uydens

De schouw als schouwtoneel: de kaart van Margriet Hermans

Print
Oud-Turnhout - Aan de hand van een aantal etagères een portret schetsen van een gemeente en haar inwoners: dat is de ambitieuze opzet van ‘Oud-Turnhout binnenskamers’, de eindejaarstentoonstelling in het Hofke van Chantraine.

Frans Vaerten, door iedereen beter gekend als Sooi, was de grootoom van televisiepersoonlijkheid Margriet Hermans. “Hij was een drogist, veel mensen herinneren zich nu nog Huis Vaerten dat vroeger in de Patersstraat gevestigd was. Op kilometerslange wandelingen door de Kempen ging hij op zoek naar planten en kruiden en dan was zo’n topografische kaart handig om je te oriënteren.”

Na het overlijden van Sooi maakte Margriet zijn huis leeg. In een oude kast vond ze tussen enkele rollen behangpapier een topografische kaart uit 1878. “België was nog maar pas ontstaan en toch staan alle namen er al op die we nu nog gebruiken. Hier Vieux-Turnhout, Oosthoven, Schuurhoven, zelfs Den Draeyboom. Hier heet Zevendonk nog Zeverdonck, dat was een vochtig gebied waar ’s ochtends vaak dauw of ‘zever’ op het gras lag. Aan de overkant ligt Gene Zeverdonck, daar zal het droger geweest zijn”, lacht Margriet. 

Lees het hele verhaal vandaag in Gazet van Antwerpen – editie Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio