© JVDP

Oorlogsdagboeken schrijver Jozef Simons in boek en expo

Ludo Simons stelt vanavond in de Warande een boek voor over de oorlogsjaren van zijn vader, schrijver Jozef Simons. Een expo over Simons en de Groote Oorlog loopt nog tot zondag 18 december in de Luifelzaal.

Wouter Adriaensen

Jozef Simons, die in Turnhout overleed in 1948, wordt vandaag herinnerd als een schrijver van reisverslagen, novelles over de Kempen en liedjesteksten. Van Eer Vlaanderen vergaat, dat Simons in 1927 schreef onder het pseudoniem Ivo Draulans, verscheen in 2014 een tiende druk, goed voor in totaal minstens 30 000 verdeelde exemplaar. “Er is een directe link tussen de gebeurtenissen en de personages in zijn oorlogsdagboeken en die in de roman”, constateerde Ludo Simons, die drie jaar lang de vier dagboeken van zijn vader uit de Eerste Wereldoorlog bestudeerde.

De voorstelling van ‘Van het kasteel naar het front’ start vanavond om 19u15 aan het herdenkingsmonument dat ter ere van Simons in 1949 onthuld werd tussen het kasteel en de Warande. Om 20u geeft Ludo Simons een lezing in de Luifelzaal van de Warande. Tot en met zondag 18 december is daar nog gratis een expo te zien over hoe Jozef Simons de Groote Oorlog beleefde en welke invloed die had op zijn denken en zijn werk.

Lees het hele verhaal vandaag in Gazet van Antwerpen – editie Kempen

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio