De Koep en FrisGemixt stellen eerste reuzin van vreemde origine voor

Foto: Wouter Adriaensen

De Koep en FrisGemixt stellen eerste reuzin van vreemde origine voor

Print
Turnhout - De Koep en FrisGemixt hebben de Turnhoutse reuzenfamilie uitgebreid met Lina, een moderne moslima met hoofddoek. “Er was dringend nood aan een nieuw kleurtje.”

Lina werd aan het grote publiek voorgesteld in de watertoren tijdens de eerste Koepdag van burgerbeweging De Koep. FrisGemixt bemande er een standje met halal stoofvlees en frieten en ondanks het wat miezerige weer bleek dat een voltreffer. “We staan hier nu drie uur en hebben nog amper twee potten over”, vertelt Michèle Goossens van FrisGemixt. Halal stoofvlees en een islamitische reuzin: FrisGemixt en De Koep kruiden graag Vlaamse tradities met invloeden uit de hele wereld die de laatste jaren ook in Turnhout steeds meer binnen sijpelen.

“We hebben lang nagedacht van welke origine de nieuwe reuzin zou zijn”, zegt Michèle. “Uiteindelijk is het een Marokkaanse dame geworden omdat we daar zelf het meeste ervaring mee hebben.” Met de eerste reuzin van vreemde origine willen De Koep en FrisGemixt aandacht vestigen op de multiculturaliteit van de centrumstad Turnhout. “Elke Turnhoutenaar heeft de reuzen wel eens over de Grote Markt zien wandelen. Het zijn de stereotiepe Vlamingen, de pastoor, de champetter, en ze zijn allemaal enorm wit (lacht). Er was dus dringend nood aan een ander kleurtje.” 

Lees het hele verhaal vandaag in Gazet van Antwerpen – editie Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio