© Bert De Deken

Kempense kunstenorganisaties eisen hun plaats op

Nog een maand lang is het bang afwachten voor vier Turnhoutse kunstenorganisaties. Dan laat minister Sven Gatz weten hoeveel subsidies ze de komende jaren mogen ontvangen - of niet.

Wouter Adriaensen

De mensen van architectuurcentrum AR-TUR, theaterwerkplaats Het Gevolg, kinderkunstenfestival Storm Op Komst en kunsteducatiedienst Kunst in Zicht houden de volgende weken hun mailbox allicht met nog iets meer aandacht in de gaten dan gebruikelijk. Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz (Open Vld) moet namelijk voor 1 juli de knoop doorhakken wie hoeveel subsidies krijgt. En jammer genoeg zijn er meer gegadigden dan beschikbare cheques.

De Vlaamse subsidies maken 75% uit van de financiële middelen van Storm Op Komst. “Dit zijn heel spannende dagen”, bekent artistiek leidster Sarah Rombouts. “Als we Vlaamse middelen krijgen, gaan we zeker door tot 2021, anders zal het volgend jaar een afscheidsfeest zijn.” Anderen zien dan weer een uitdaging in het mogelijk verdwijnen van de financiële steun. “Onze eigen inkomsten moeten omhoog, we moeten meer en meer op eigen benen staan”, beseft Stefan Perceval, artistiek leider van Het Gevolg. “Natuurlijk bereik je dat niet door van de ene dag op de andere te stoppen met een systeem dat twintig, dertig jaar gewerkt heeft.”

Lees het hele verhaal vandaag in Gazet van Antwerpen – editie Kempen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio