Balen herdenkt burgerslachtoffers Tweede Wereldoorlog

Print
Balen - Aan het Kruis op de Malou en de begraafplaats van Schoorheide vond vrijdag de jaarlijkse herdenking van de Balense burgerslachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog plaats. De zesdejaars van de Balense gemeentescholen werden daarbij betrokken.

Bij de laatste dagen van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog, tussen 6 en 13 september 1944, zijn er in totaal 21 burgers gedood in Balen en Olmen. Het dieptepunt vond plaats op 11 september 1944, toen tien mannen uit de Balense wijk Malou koelbloedig werden gefusilleerd door terugtrekkende Duitse soldaten. Twee overleefden de aanslag. 

Het bloedbad van de Malou wordt jaarlijks rond 11 september herdacht aan het Kruis op de Malou. Het gemeentebestuur, vaderlandslievende verenigingen en kinderen van het zesde leerjaar leggen dan bloemen voor het monument. Nadien is er nog een plechtigheid op de begraafplaats van Schoorheide.

Elk jaar organiseert de werkgroep Balen Bevrijd van Erfgoed Balen ook een informatiesessie voor de zesdejaars van de Balense gemeentelijke basisscholen over de gebeurtenissen in Balen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio