Atelier van Jakob Smits krijgt nieuwe bestemming

Print
Mol - De renovatie van het beschermde atelier van Jakob Smits in Mol-Achterbos start vermoedelijk in 2018. Tijdens de erfgoeddag op zondag 23 april kan je het unieke gebouw bezoeken.

Kunstschilder Jakob Smits kocht in 1888 een boerenwoning in Mol-Achterbos, waar hij tot zijn dood in 1928 in woonde. Smits schilderde in een schuur die hij later liet ombouwen tot een groot atelier.

Smits doopte zijn woonst Malvinahof, wat verwees naar zijn tweede vrouw Mlvina Dedeyn. Het woonhuis is ondertussen verdwenen, maar het atelier staat er nog. Dit werd na de dood van de derde vrouw van Smits in 1958 verkocht en omgebouwd tot woning. Er werden binnenmuren en valse zonderingen geplaatst en de grote dakvensters werden afgeschermd. In 1996 werd het atelier beschermd als monument.

Zes jaar geleden kocht Van Hoof uit Ginderbuiten het atelier. “Ik vond het een prachtig gebouw dat zeker bewaard moest blijven voor de volgende generaties”, zegt de nieuwe eigenaar. “De valse muren en de platen voor de dakvensters hebben we met toestemming meteen uit het atelier laten verwijderen. Zo kregen we opnieuw de twee oorspronkelijke ruimtes, namelijk de winkel en de woonst van de ouders van Smits op het gelijkvloers en het atelier op de zolderverdieping.”

Momenteel wordt druk gewerkt aan een beheerplan en een herbestemmingsplan voor het beschermde atelier. “We zoeken een herbestemming die de openheid van het monument ten goede komt”, zegt Van Hoof. “Hiervoor liggen verschillende opties op tafel. Ik denk daarbij aan een woning, een handelspand, een praktijkruimte of een kunstgalerij. Als beide plannen goedgekeurd zijn, kunnen we mogelijk in 2018 of 2019 starten met de renovatie. Ook dit zal een werk van lange adem zijn, omdat je niet zomaar alles mag veranderen aan een monument.”

Tijdens de erfgoeddag op zondag 23 april kunnen geïnteresseerden kennis maken met de imposante atelierruimte onder het dak van het beschermde monument. De originele verfspatten liggen er zelfs nog op de vloer. Er zullen die dag ook foto’s van werken van Smits worden tentoongesteld en je kan er natuurlijk ook iets drinken. 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio