© rr

De Griffioen krijgt Dessels Pompje

De CD&V van Dessel gaf op haar nieuwjaarsreceptie het 15de Dessels Pompje aan de heemkundige kring De Griffioen.

Saskia Van Gestel

Hiermee wil de partij de werking van de heemkundige kring belonen. “Zoals ooit de historische pomp op de Markt water leverde aan de Desselse gemeenschap, zo pompen ook de mensen van De Griffioen positieve energie in ons dorpsleven”, zegt Michel Meeus van CD&V Dessel.

De Heemkundige Kring De Griffioen werd opgericht in 1982, haar naam haalt ze uit de geschiedenis van Dessel. De griffioen is een symbool uit de heraldie. Tot aan de Franse revolutie was Dessel een deel van de voogdij Mol-Balen-Dessel. De enige Dessele vertegenwoordiger in de schepenbank van de voogdij gebruikte een zegel met de griffioen.

De leden van de heemkundige kring speuren naar het verleden van Dessel in het gemeentearchief, het kerkarchief, het voogdijarchief en vele andere bronnen. Ze komen met hun informatie naar buiten in het gemeentelijk informatieblad, erfgoeddagen, Nacht van de geschiedenis en bouwen gelegenheidstentoonstellingen of organiseren lezingen. Ze gaven in 1995 en 2004 ook boeken uit met daarin de geschiedenis van Dessel, rijk geïllustreerd met foto’s. Ook het stamboomonderzoek heeft voor hen geen geheimen meer. Al wie ooit in Dessel geboren werd, er trouwde of stierf zit in hun databank.

Als CD&V-Dessel willen hen danken voor al hun inzet en hun een hart onder de riem steken om hun werking met veel enthousiasme verder te zetten omdat ons verleden ook in het heden belangrijk is.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio